Pet stvari, ki so ključnega pomena za zdravje možganov

Magazin 18. Avg 202112:36
možgani
PROFIMEDIA

Tako telo kot možgani se s starostjo spreminjajo, s tem pa tudi njihove funkcije. Ljudje pogosto začnejo pozabljati, imajo slabšo koncentracijo in številne druge težave.

Da bi možgani čim dlje ostali zdravi, je treba redno izvajati nekatere stvari.

Kako prepoznati staranje možganov?

Normalno je, da se možgani starajo, kazalniki staranja pa so pri vsaki osebi različni. Prepoznamo jih lahko po spremembah v vsakodnevnem vedenju, težavah pri iskanju stvari ali težavah s spominom. Spremembe se zgodijo tudi v možganih, v katerih se število celic s starostjo spreminja, celice umirajo in se nikoli ne regenerirajo.

Kaj povzroča staranje možganov?

Na staranje možganov vplivajo številni dejavniki, nekatere je mogoče zlahka preprečiti. Kajenje in uživanje alkohola povečata možnost demence, zato se jima je treba izogibati. Obstajajo še trije pomembni dejavniki, ki pospešujejo staranje možganov, in to so: sladkorna bolezen, holesterol in visok krvni tlak.

Krvni tlak in holesterol pomembno vplivata na zdravje srca, pa tudi na zdravje možganov. Raziskave so pokazale, da visok krvni tlak vpliva na slabšo kognitivno dejavnost in povečuje možnost Alzheimerjeve bolezni.

Kako upočasniti staranje možganov?

Da se možgani ne starajo, jih je treba redno trenirati – pomagajo različne igre, branje, pa tudi spremembe določenih življenjskih navad.

1. Umska aktivnost

Pomembno je ohraniti možgane aktivne in jim nenehno dajati nove naloge v obliki reševanja križank, vprašanj ali preprosto branja knjig in raznovrstnih besedil. Pomaga lahko tudi učenje novih stvari.

2. Telesna aktivnost

Poleg krepitve telesa z vadbo se krepijo tudi možgani. Tako kisik lažje pride do dela možganov, ki nam služi za razmišljanje. Poleg kardio treninga v kombinaciji s treningom moči bo imela velik učinek tudi hoja. Pomagajo lahko tudi nekatere vaje, pri katerih morajo delovati tudi možgani, na primer ležanje na hrbtu in približanje nasprotne noge k nasprotni roki.

3. Prehrana

Pogosto se govori, da so določena živila “hrana za možgane”, kar se je izkazalo za resnico. Sredozemska prehrana, oreški, veliko sadja in zelenjave ugodno vplivajo na delovanje možganov.

4. Vitamini

Vitamin D je pomemben za spomin, prav tako je pomembno zaužiti dovolj omega-3 maščobnih kislin, dovolj vitamina B12 in po potrebi dodatek ginka.

5. Dober spanec in manj stresa

Stres lahko negativno vpliva na duševno zdravje in zdravje možganov. Da bi se znebili odvečnega stresa, bi morali meditirati, manj razmišljati in manj skrbeti, pa tudi izvajati dihalne tehnike. Zelo pomemben je tudi kakovosten spanec.

Zaključek

Dejstvo je, da se možgani starajo in njihove funkcije bistveno zmanjšajo, največji krivec pa so napačne življenjske navade. Za upočasnitev staranja možganov je zato pomembno razgibati telo in um, se znebiti stresa in uživati hrano, bogato z vitamini.