Kakšen naj bo športni avtomobil prihodnosti? Je odgovor (alpska) zarja?

Magazin 27. Okt 202208:00
Alpine Alpenglow
Profimedia

Prav nič avtomobilsko ne zveni, kaj šele dramatično športno. Ampak prav Alpenglow so si izbrali pri znamki Alpin za ime novega koncepta športnika prihodnosti.

Več kot pet metrov dolg agresivno športno in hkrati tekoče zasnovan koncept Alpenglow želi predvsem najti odgovore na to, kakšen naj bo zmogljiv športni avtomobil prihodnosti. Odgovor je lahko le – čist in vznemirljiv. To je odgovor francoske športne znamke Alpine (ki je seveda še vedno pod Renaultovim dežnikom) o vzdržni prihodnosti športnih modelov, na katerih temelji tradicionalno in zdaj osamosvojeno ime, ki izvira iz 50. let prejšnjega stoletja.

Alpine Alpenglow
Profimedia

Alpine je in bo športna znamka

Koncept, ki so ga pokazali na salonu v Parizu (poleg ortodoksno športnega 110R), je oblikovno tudi sumljivo blizu športnim prototipom z vztrajnostnih dirk (LMP), na kar zgovorno opozarja ne le silhueta, temveč tudi dvojni ”rep” na zadku, ki je bil davno tega del aerodinamičnega paketa, poleg tega pa je Alpenglow tudi – enosedežnik. Voznik torej sedi na sredi tega koncepta, levo in desno od njega pa sta rezervoarja. Res je – ne gre za električno gnan koncept, kot bi lahko sklepali glede na ”zeleno” poslanstvo, temveč ga poganja motor z notranjim zgorevanjem. Vendar pa ne gre za fosilno gorivo, ampak za vodik.

Je zeleni vodik gorivo prihodnosti?

Pri Alpinu poudarjajo, da je govora o t. i. zelenem vodiku, torej gorivu, ki je pridobljeno z zeleno, trajnostno energijo. In tako pri tem modelu ne gre le za ničelni izpust CO2 le na koncu izpušne cevi (od koder prihaja le vodna para), temvečh za precej bolj čisto gorivo in vozilo.

S tem pri znamki jasno sporočajo javnosti, da je mogoč trajnostni osebni transport in predvsem avtomobilski šport brez izpusta CO2 tudi z motorji z notranjim zgorevanjem – le da brez fosilnega goriva. Podobnost z dirkalnikom seveda ni kar tako – pri Alpinu so ponosni na svojo dirkaško zgodovino in prihodnost. Že drugo leto bodo tako predstavili svoj dirkalnik v prestižnem razredu LMDh za vztrajnostne dirke (WEC).

Alpine Alpenglow
Alpine
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.