Kakšne koristi nam prinaša uživanje špinačnega soka?

Magazin 29. Apr 202210:00
Špinača
Profimedia

Se še spomnite risanke Popaj in njegove moči, ki jo je pridobil, potem ko je pojedel špinačo? Risanka je, bržkone, prispevala k priljubljenosti špinače, saj naj bi ta dajala moč, kot jo je imel Popaj. Danes vemo, da špinača vsebuje ogromno antioksidantov, vitaminov in mineralov in je zares izjemno zdrava.

Špinača je ena izmed tistih okusnih in izjemno zdravih vrst zelenjave, ki nam je na voljo vse leto, tudi pozimi, vendar pa v izobilju raste prav spomladi in jeseni. Iz nje lahko pripravimo zares okusne in raznolike jedi, jo uporabimo kot prilogo ali solato (mlada špinača). V zadnjem času pa je priljubljen tudi sok iz špinače, ki ima predvsem razstrupljevale učinke. Poleg tega lahko z njim zaužijemo ogromno vitaminov in mineralov, ki jih vsebuje in se med kuhanjem sicer lahko izgubijo.

Vsebuje ogromno antioksidantov

Antioksidanti v organizmu nevtralizirajo proste radikale, ščitijo pred škodljivim oksidativnim stresom in vnetjem v telesu. Špinača je kakovosten vir antioksidanta luteina, beta karotena, kumarinske kisline (polifenol), ferulinske kisline itn. Vsebovala naj bi precej vitamina A, vitamina C, vitamina K, železa, folne kisline in kalija. Študije kažejo, da naj bi špinača učinkovito preprečevala oksidativne poškodbe DNK, lajšala težave z visokim krvnim tlakom in celo zavirala nastanek rakavih celic.

Pomaga do bolj zdrave in lepe kože

Špinačni sok vsebuje ogromno vitamina A, ki pospešuje obnavljanje kožnih celic in kožo ščiti pred vnetji. Drugi vitamin, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju lepe in zdrave kože, je vitamin C in tudi tega je v špinači v izobilju. Ta pomaga pri obnavljanju kože in pri pigmentnih madežih ter je eden izmed ključnih vitaminov, ki sodeluje pri sintezi kolagena. Vemo pa, da je kolagen pomembna snov, ki med drugim skrbi za mladosten videz in elastičnost kože.

Profimedia

Blagodejno deluje na oči in vid

Ta dragocena zelenjava je zelo bogata tudi z luteinom in zeaksantinom, oba naj bi zmanjševala tveganje za razvoj sive mrene ter blagodejno vplivala na oči in vid. Poleg tega, kot že omenjeno, špinača vsebuje veliko vitamina A, ki je pomemben tudi za naše oči, ne samo kožo. Za suhe oči in slab nočni vid naj bi bilo odgovorno tudi pomanjkanje vitamina A.

Špinačni sok ali smuti lahko pripravimo samo iz špinače ali v kombinaciji še z drugo zelenjavo, sadjem ali začimbami. Približno 120 gramov špinače potrebujemo za špinačni sok.

A, pozor, špinača vsebuje tudi snovi, ki so v prevelikih količinah lahko škodljive, zato se je pred uživanjem treba posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

VIR: https://www.healthline.com/ in https://www.webmd.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.