Katere barve privlačijo in katere odbijajo komarje

Magazin 27. Jul 202217:00 0 komentarjev
Komarji
Profimedia

Katere barve so magnet za te nadležne krvosese in katere jih odbijajo?

Komarji naj bi imeli slab vid. Kot večina žuželk, naj bi svet zaznavali v zamegljenih barvah in oblikah. Pri letenju, iskanju hrane in svojega gostitelja naj bi se zato bolj zanašali na druge dejavnike in zaznave, kot so vročina, vonj, CO2, gibanje gostitelja itn. Zato so določene barve zaradi svojih lastnosti v interakciji s človeškim znojenjem in CO2, ki ga izdihujemo, bolj ali manj privlačne za komarje. Katere jih privlačijo in zakaj?

Črna barva

Dnevna soba v črno-beli barvi je estetsko lahko zelo privlačna. Žal pa je privlačna tudi za komarje. Prav črna barva naj bi bila magnet zanje. Komarji naj bi se izogibali neposredni svetlobi in soncu, saj jih ogrožata. Zato te nadležne žuželke pridejo na plan šele pozno zvečer in ponoči, ko se stemni. Črna barva naj bi jih pritegnila prav zaradi podobnosti s temo in mračnostjo.

Temno modra barva

Slaba novica za vse, ki imajo radi temnejše odtenke modre barve. Tudi te naj bi bile magnet za komarje. Podobno velja za večino temnih barv in odtenkov. Razlog naj bi bil tudi ta, da temnejši odtenki absorbirajo vročino. V temnejših oblačilih se bolj potimo, kot v svetlejših, kar je prava poslastica za komarje. A znanstveniki, ki proučujejo komarje, ugotavljajo, da sta prav črna in temno modra še posebno zanimivi za te nadležne žuželke.

Profimedia

Rdeča in oranžna barva

Rdeča in oranžna barva naj bi bili naslednji barvi, ki se jima komarji ne morejo upreti. To so ugotovili raziskovalci, ki so opazovali komarje, zaprte v posebne testne komore. V pri fazi so v komoro namestili različne vizualne vzorce – barvne pike (različne barve, od temnih do svetlih), človeška roka itn. V drugi fazi so v komoro spustili še vonj, ki je podoben ogljikovemu dioksidu, ki ga izdihuje človek. V prvi fazi komarji niso opazili nobene barvne pike in vzorcev v komori. V drugi fazi, ko je bil v komoro spuščen še ogljikov dioksid, pa so se komarji dobesedno zgrnili na rdečo in oranžno piko. Ogromno jih je bilo tudi na črni in cian modri barvi.

Katere barve odbijajo komarje?

Raziskava je pokazala, da naj bi komarji ignorirali belo, zeleno, modro in vijolično barvo, saj te odbijajo vročino in oddajajo svetlobo – oboje ogroža obstoj komarjev, zato se tem barvam izognejo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!