Katere začimbe hladijo in jih je priporočljivo uporabljati v poletni vročini

Magazin 14. Jul 202218:00
Delite:
poletje, ženska, začimbe
Foto: Profimedia

V poletnem času uporabljajte v kuhinji čim več začimb in dišavnic, ki imajo lastnost, da hladijo.

Odkar ljudje kuhajo, uporabljajo tudi začimbe. Dišavne snovi v začimbah poleg tega, da oplemenitijo okus hrane, lahko tudi vzbujajo tek ter pospešujejo dejavnost prebavnih žlez. Nekatere dišavne snovi vplivajo tudi na količino krvi, ki jo srce požene po žilah, in tako vplivajo tudi na krvni tlak.

Dišavnice in začimbe je treba znati pravilno uporabljati – to velja za pravo kuharsko umetnost. Pri tem je zelo pomemben občutek za pravo mero. Vedeti je treba tudi, kako se posamezni aromatični dodatki prilegajo živilu, kako se skladajo z njim in kako s kombinacijo dišavnih snovi dosežemo zaokrožene vonje in okuse.

Začimbe pa imajo še eno zelo pomembno lastnost, ki jo je treba upoštevati. Ta je, da lahko grejejo ali hladijo naše telo ter gasijo ali ustvarjajo ogenj v telesu. Zato je pomembno, katere začimbe uporabljamo glede na letni čas.

V zimskem času tako uporabljamo začimbe, ki nas pogrejejo, to so denimo cimet, klinčki, kardamom, kurkuma, muškatni orešček, zvezdasti janež, vanilja …

V poletnem času pa je priporočljivo, da se izogibamo ostrim začimbam in težko prebavljivi hrani, ki telo greje, kamor spada tudi meso, mlečni izdelki, jajca, kava, čokolada in ocvrta hrana.

Katere pa so torej začimbe, ki nas prijetno ohladijo v poletni vročini?

  • meta
  • melisa
  • vrtnica
  • črna kumina
  • citronka
  • limonska trava
  • žafran
  • kumina
  • kreša
  • sivka
  • žajbelj
  • bazilika
  • lovor
  • drobnjak
  • koper
  • koriander
  • origano
  • rožmarin
  • timijan
  • pehtran

Vir začimb, ki hladijo: zazdravje.si

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar