Katerih rastlin ni priporočljivo saditi preblizu hiše

Magazin 25. Jul 202305:50 0 komentarjev
hiša, vrt
PROFIMEDIA

Nekatere rastline, ne samo drevesa, lahko namesto okrasa na vrtu postanejo resnična nadloga, če so posajene preblizu hiše.

Kupili ste sadiko, da bo popestrila in polepšala vaš vrt in bližnjo okolico. Potem pa se izkaže, da odrasla rastlina v resnici povzroča škodo ali celo uničuje vaše zidove, ograje, robnike in tlakovce … Obstajajo rastline, ki jih je odsvetovano saditi blizu hiš, ograj ali tlakovanih poti. Poglejmo jih nekaj.

rožna greda, vrt, rože, cvetlice, cvetlična
PROFIMEDIA

Gredice z rožami tik ob steni

Prekrasna greda z gosto zasajenimi raznobarvnimi cvetlicami je morda videti kot iz pravljice. In ker ima veliko rož (zlasti enoletnih) plitve korenine, se morda to zdi odlična izbira.

Vendar prevelika bližina takšne grede in zidu lahko povzroči težave. Rože je namreč treba redno zalivati. Prav to pa povzroča prekomerno vlago, ki škoduje temeljem. Betonski temelji so sicer zasnovani tako, da prenesejo sezonsko deževje, a če voda nenehno pronica do njih, se tam nabira, pozimi pa celo zmrzne, to sčasoma temelje poškoduje. Poleg tega lahko voda povzroči erozijo okoliške zemlje, kar pa je že večji problem.

Zunanje stene tako ne uporabljajte za “zadnjo steno cvetličnega korita”. Med cvetlično gredo in steno pustite nekaj centimetrov prostora, ki ga zapolnite z gramozom, ki olajša drenažo. Poskrbite tudi, da bo greda rahlo nagnjena stran od zidu in temeljev. Lahko pa uporabite tudi visoke grede, ki povečajo prostor in izboljšajo kroženje zraka in drenažo.

bambus
Bambus/PROFIMEDIA

Bambus

Bambus je mnogim ljudem lep in daje pridih eksotike. Vendar po nekaterih kriterijih velja za invazivno rastlino.

Predvsem zaradi hitre rasti in razraščanja. Raste lahko s skoraj neverjetno hitrostjo do treh centimetrov na uro. Veliko lastnikov hiš je zašlo v težave, potem ko so v bližino hiš posadili to hitro rastočo travo, piše spletna stran housedigest.com. Ni pa le hitra rast v višino tista, ki povzroča preglavice, ampak tudi korenine, ki se vraščajo v najmanjše razpoke in povzročajo škodo na temeljih, tleh in vodovodni napeljavi. Korenine namreč razpoke še dodatno širijo.

Sicer pa je bambus uporaben drugače. Kot obnovljiv vir je okolju prijazen gradbeni material, tako da ga lahko uporabite kot okrasni element, če v svoj vrt ali hišo vključite izdelke iz njega – od ograje, pohištva ali talnih oblog, morda tudi senčno uto iz bambusa.

kodrava mirta, indijska lagerstremija, Lagerstroemia indica
Kodrava mirta/PROFIMEDIA

Kodrava mirta

Prekrasno cvetoče drevo bo vaš vrt ali dvorišče zares popestrilo. Zadnje čase postaja vse bolj priljubljeno.

Vendar pa lastniki ob nakupu ne pomislijo, da se jim utegne drevo kmalu povzpeti “nad glavo” ali vsaj nad streho. Kodrava mirta ali indijska lagerstremija (Lagerstroemia indica) je namreč zelo nagnjena k hitri rasti. Še preden se boste zavedeli, se boste znašli pred cvetočim velikanom, ki vam bo, če stoji preblizu hiše, zamašil žlebove z listi, odcvetelimi cvetovi in lubjem. Poleg tega boste imeli kar naprej kaj za početi, saj boste dan za dnem morali z vrta čistiti vse naštete odpadle dele.

Poznavalci priporočajo, da drevo zasadite le, če imate dovolj velik vrt, dovolj daleč od hiše, balkonov, nadstreškov ali dovozov in verand.

bršljan, hiša
PROFIMEDIA

Bršljan

Hiša, po možnosti malo starejša, obrasla z bršljanom, na razglednicah morda deluje slikovito in romantično, v večini primerov pa je lahko prava nočna mora.

Čeprav nekateri vrtnarji priporočajo gojenje bršljana na južni strani stavbe, da bi tako zmanjšali absorpcijo toplote, pa lahko rastlina, ki raste brez nadzora, hišo “pogoltne”, naseli pa se lahko v vsako špranjo.

Posebej nevaren je bršljan za stavbe, grajene iz opek. Sesalke, s katerimi se oprijemajo ometa, so tako močne, da ga lahko potegnejo stran od zidu ali celo premaknejo cele opeke. Njegove vitice lahko uničijo žlebove, povzročajo tudi škodo na opečnatih strehah. Če imate radi bližino ptic in veveric ter množice insektov, posadite bršljan ob zidu in ga pustite rasti. Omenjeni prebivalci se bodo kmalu naselili v njem.

hiša, vrba, reka
PROFIMEDIA

Vrba

Vrbe s svojimi mogočnimi krošnjami so lahko videti prekrasne. Vendar pa si v mislih predstavljajte krošnjo in njeno širino pomnožite s tri.

Zakaj? Koreninski sistem zdrave vrbe lahko seže tako daleč. Ne le, da lahko zato poškodujejo temelje vašega doma, če so posajene preblizu, segle bodo lahko do dvorišča ali privoza. Tudi košnja trave v okolici vrbe je lahko zaradi njenih korenin pravi izziv. Upoštevati pa je treba še vso infrastrukturo, ki vašemu domu pripada in poteka pod zemljo – elektriko, kabelski sistem, vodovod in kanalizacijo, plinsko napeljavo. Od vsega tega naj bo vrba čim bolj oddaljena. Imate na voljo nekaj hektarjev in ribnik daleč stran do hiše? Tam posadite svojo vrbo, svetuje housedigest.com.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!