Kdo bo kupil znamko McLaren?

Magazin 16. Nov 202117:30 > 17:32 0 komentarjev
McLaren Senna
McLaren

Britanska znamka McLaren, ki izdeluje tudi vrhunske super in hiper športne avtomobile, je očitno cilj dveh nemških znamk. Audi in BMW želita ime in tehniko.

Kot vse kaže, bodo na Otoku v kratkem ob še eno kultno ime. Za znamko McLaren (ime ji je dal novozelandski dirkač Bruce McLaren) se, kot kaže, resno zanimata dva nemška avtomobilska giganta – Audi in BMW. In medtem ko naj bi BMW zanimal avtomobilski posel, kot navajajo številni dobro obveščeni viri, se pri Audiju bolj zanimajo za ekipo F1.

Pri koncernu Volkswagen se namreč že nekaj časa ukvarjajo z mislijo, da bi z eno ali celo dvema znamkama vstopili v najhitrejši cirkus na svetu. Seveda gre pri tem za znamki Audi in Porsche. V obeh primerih bi lahko razvili le en agregat in z njim pod različnimi imeni sodelovali v dveh ekipah. Pri tem se kot morebitni partner omenja ekipa Red Bull.

McLaren 675 SLT
McLaren

Zanikanje vseh vpletenih

Povsem mogoče je, da bi lahko Audi prevzel celo skupino McLaren in s tem v svoj portfelj poleg Lamborghinija dobil še eno prestižno športno ime. V skupini McLaren so, tako kot tudi pri Audiju (in BMW), še eksplicitno zanikali nakup oziroma prodajo. Toda glede na pisanje več dobro obveščenih virov je nekaj od tega prav gotovo res. Pri britanskem specializiranem avtomobilskem mediju Autocar so prodajo tako rekoč že potrdili. Bolj rezervirani so pri portalu Automotive news oziroma sestrskem (nemškem) Automobilwoche.

McLaren v finančno težkem položaju

Res je tudi, da McLaren skuša rešiti avtomobilski posel, ki je v rdečih številkah. Zato so pri investitorjih že zbrali približno 500 milijonov funtov, glavni delničar pa ostaja državni fond Bahraina Mumtalakat.

Da razmere niso rožnate, priča tudi dejstvo, da je prejšnji mesec odstopil dolgoletni predsednik uprave Mike Flewitt, ki je vodil podjetje od leta 2012. Ob tem so prodali in nato vzeli v najem sedež podjetja v Wokingu, hkrati pa prodali še tretjino svoje ekipe v F1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!