Kdo je bila najbogatejša Beograjčanka vseh časov

Magazin 14. Nov 202111:50 > 15. Nov 2021 07:35 0 komentarjev
Draga Mitrićević
Zgodovinski arhiv Beograd

Najbogatejša Beograjčanka vseh časov je bila muhasta milijonarka Draga Mitrićević. Drzna, skopa in osamljena je živela v ogromni vili v središču mesta s svojimi stražarji – gosmi, nemškimi ovčarji in piščanci. Davnega januarja 1933 je izginila sredi Beograda, njeno izginotje pa je bil največji, najtežji in najbolj skrivnosten primer, ki ga je obravnavala beograjska policija. Ko so primer dodelili Radi Popoviću, vodji beograjske kriminalistične policije, si je ta zaradi izginotja začel puliti lase.

Knjiga “Na svidenje” je prvi srbski dokumentarni triler, ki obravnava nenavadno izginotje najbogatejše Beograjčanke vseh časov Drage Mitrićević. Avtor Živojin Žika Petrović je za portal Zadovoljna.rs pojasnil, od kod je črpal navdih za to nenavadno delo.

“Ko sem se sprehajal po Novem pokopališču, ki je videti kot velik muzej na prostem, sem med številnimi skulpturami in dragocenimi spomeniki v nekem trenutku zagledal velik, visok in širok spomenik in na njem vklesani dve besedi – na svidenje. To me je navdušilo in tako se je začela raziskava, ki me je pripeljala do knjige,” je dejal Živojin Žika Petrović.

“Na svidenje” opisuje neverjetno osebo – najbogatejšo Beograjčanko vseh časov, ki je bila zelo skrivnostna, čudna, osamljena in hkrati slavna. Obsedena je bila z mislijo, da jo bodo ubili, ji odvzeli milijone in ves zaklad.

“Imela je orožni list za 12 kosov orožja – pištole, revolverje, puške, karabine, dvocevke. Za pasom je vedno nosila revolver.

Kako je Draga živela?

“Draga je živela sama v 2.000 kvadratnih metrov veliki hiši v ulici Kralja Milana 5 v središču Beograda. V njej je imela le eno omaro in eno posteljo. Imela je tudi gos v prvi obrambni liniji. Verjetno poznate zgodbo, da so gosi branile Rim – te živali lahko od daleč opazijo, da nekdo prihaja, in začnejo gagati. Tako je imela Draga to gos namesto alarma kar šest let. Žival je živela sama v prvih 300 kvadratnih metrih njene vile. V naslednjih 300 kvadratnih metrih sta bila dva nemška ovčarja, v tretjem delu pa kokoši – mimo kokoši nihče ni mogel brez njihovega kokodakanja. Draga pa je živela sama v četrtem delu hiše,” je povedal Petrović.

Pojasnil je tudi, od kod Dragi Mitrićević vila in bogastvo, ki ga je ljubosumno varovala.

“Bila je hči Jovana Dimitrijevića Mitrićevića, ki je bil doma iz Kragujevca. Njegov oče je bil bogataš pri dvoru, tako kot Jovan. Bili so veliki skopuhi, imeli so neverjeten občutek za posel, a so obdržali vse, nič niso zapravljali. Vse to je takrat pripadalo Dragi in njeni sestri. Vendar sta se zaradi dediščine tako skregali, da do konca življenja nista spregovorili. Neki fotelj sta celo prepolovili z žago.”

Kako bogata je bila Draga v resnici, razkriva tudi podatek, da je imela 16 varčevalnih knjižic – od vseh bank, ki so takrat poslovale v Beogradu, na njih pa milijone.

“Največji sef v Izvozni banki na Terazijah v Beogradu je bil njen. Ko je policija odprla sef, je v njem našla diamante, rubine, safirje, zlato, srebro, denar. Popis sefa je trajal 12 ur. Moja knjiga se začne s tem popisom stvari in nadaljuje s policijskim poročilom, da je Draga izginila.”

O izginotju so poročali domači in tuji mediji

“Napetosti je bilo toliko, da so o primeru vsak dan poročali ne le domači, ampak tudi svetovni mediji, ki so pisali o izginotju slavne Beograjčanke. Imela je številne nepremičnine, delnice, podjetja, skoraj polovico delnic Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. Vseeno pa je bila peku čez cesto dolžna dinar ali dva. In tako iz dneva v dan. Imela je samo eno črno obleko, klobuk, eno bluzo, nič ni zapravljala,” je dejal Žika Petrovič.

Knjiga Na svidenje je specifična, ker govori o prvem največjem nerešenem primeru beograjske policije in ker gre za prvi in edini primer, ko je srbska policija uradno najela telepata za pomoč pri preiskavi.

“To je bil škandal brez primere, malo je manjkalo, da kraljeva vlada ni padla,” je dejal avtor in dodal, da roman opisuje dogodke, ki so zelo nenavadni in predstavljajo podobo takratne beograjske družbe.

Avtorica: Nevena Dimitrijević/Zadovoljna.rs

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!