Hrvaško morje spremenilo barvo, pojav viden tudi iz vesolja

Svet 09. Nov 202111:09 > 12:01 1 komentar
hrvaško morje
Dalmacija Danas/YOUTUBE

Potnike na hrvaških trajektih preseneča nenavadna obarvanost morja. Na širokem območju obale je namreč postalo zelenkasto-rjavo, obseg pa je tolikšen, da je obarvanost mogoče videti tudi iz vesolja.

Hrvaško morje je v zadnjih dneh spremenilo barvo. Na širokem območju – od Ploč do Makarske riviere – je postalo zelenkasto-rjavo.

Obarvanost morja je presenetila potnike na trajektu med Pločami in Pelješcem. “Vsi smo opazili, da je morje popolnoma drugačne barve kot običajno, in to na ogromnem območju,” je za Dalmacija Danas povedala potnica. Obarvanost velikega dela morja je mogoče videti tudi iz vesolja.

Zakaj se je morje obarvalo?

V dolini Neretve v sosednji Bosni in Hercegovini od začetka meseca zelo močno dežuje. Ponekod je zapadlo več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter. Tako močne padavine so povzročile hudournike, ki so vplivali na gladino reke Neretve. Zato je ta spremenila barvo, obarvana voda pa se izliva v morje. Blatno vodo so morski tokovi odnesli vse do Makarske. Predvidoma bo morje obarvano še nekaj dni.

Prizor je ujel tudi Nasin satelit.

obarvano morje
Dalmacija Danas/Nasa

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje