Kje je junija temperatura morja višja kot 25 stopinj Celzija?

Magazin 26. Maj. 202211:231 komentar
Delite:
morje
Foto: PROFIMEDIA

Če se boste na počitnice na morju odpravili že v začetku letošnje sezone, je dobro vedeti, da je junija voda nekoliko hladnejša. A to ne drži za vsa morja.

Koliko nas bo zeblo, je odvisno predvsem od razlike v temperaturi vode in zraka – bližje kot sta, topleje nam bo. Vreme junija je nepredvidljivo, sodeč po povprečnih temperaturah preteklih let pa se lahko sproščeno kopate na nekaterih znanih poletnih destinacijah. Temperatura morja se seveda nenehno spreminja in je odvisna od več dejavnikov, kot so vremenske razmere in okoliški tokovi. Obstaja pa nekaj splošnih smernic – kraje je treba iskati v zalivih, ne pa na odprtem morju, prav tako je voda hladnejša na otokih.

Grčija

Grčija
Foto : PROFIMEDIA

Res je, da je Egejsko morje nekoliko toplejše od Jonskega morja, a je razlika v povprečju od ene do dveh stopinj Celzija, in to ne vedno. Trenutno je najtoplejše morje okoli Krfa – 22 stopinj, temperatura zraka je 24, medtem ko je na Kreti morje pod 20 stopinj, temperatura zraka pa 27. Povprečna temperatura morja junija v Grčiji je približno 23 stopinj stopinj Celzija. Poleg Krfa so letovišča z najtoplejšim morjem še Paralija, Thassos, Sarti in Parga.

Grčija je junija za marsikoga privlačna možnost, ker temperature niso previsoke, aranžmaji pa so neprimerljivo ugodnejši od tistih v visoki sezoni.

Črna gora

Črna gora
Foto : PROFIMEDIA

V tem delu Jadranskega morja ni prevelikih temperaturnih nihanj, junijsko povprečje se giblje okoli 22 stopinj, Celzija zanimivo pa je, da ima Črna gora prve kopalce že maja. Trenutna temperatura morja je v Ulcinju in na Adi Bojani 19 stopinj, drugod pa 20. V juniju bo najtoplejše morje pri Kotorju in Budvi, okoli 22,5 stopinje Celzija, temperatura zraka pa bo v tem obdobju od 24 do 28 stopinj.

Hrvaška

Rovinj
Foto : PROFIMEDIA

V začetku poletja je klima na hrvaški obali mila, število deževnih dni v juniju ne presega šestih, a bi lahko vzdušje pokvarila nekoliko hladnejša voda. Povprečje je okoli 22 stopinj Celzija, čeprav je lahko tudi hladnejša. Če pa ste odločni iti v tem obdobju na hrvaško obalo, je najtoplejše morje v Umagu s 23,1 stopinje, na Hvaru pa je bilo lani junijsko povprečje pod 22 stopinjami Celzija. V tem obdobju je Istra toplejša kot Dalmacija.

Turčija

Alanya
Foto : PROFIMEDIA

Če ste v dvomih, ali bo junija voda dovolj topla, da bi se lahko kopali na dopustu, pojdite v Turčijo. V tem obdobju boste verjetno našli napol prazne plaže in hotele, kar je dodaten plus za tiste, ki ne marajo gneče. Čez dan se temperature povzpnejo do 30 stopinj, temperatura morja pa dosega nad 25 stopinj, tako da je zelo primerna za dolga kopanja. V zadnjih desetih letih je bilo junija najtoplejše morje v Turčiji – 25,7 stopinje, Alanya in Antalya sta imeli povprečno temperaturo morja 25 stopinj Celzija.

Egipt

Egipt
Foto : PROFIMEDIA

Najvišja izmerjena temperatura morja v Egiptu junija lani je bila 28,8 stopinje (temperatura zraka 31,7 stopinje), najhladnejša pa 23,8 stopinje Celzija, kar bi bilo dobro priporočilo, da si to državo izberete za popolne poletne počitnice na začetku sezone. Ne glede na to, kateri kraj vam je najljubši, vam ni treba skrbeti, ali bo dovolj toplo za kopanje.

Bolgarija

Bolgarija
Foto : PROFIMEDIA

Če načrtujete počitnice na začetku junija, priporočamo, da izognete Bolgariji. Največ turistov gre na Črno morje po drugi polovici junija, ko se temperatura vode segreje na 22 do 23 stopinj Celzija in je manj dežja.

Avtorica: Ana Kalaba/Nova.rs

MORDA VAS ZANIMA ŠE

Komentari

Vaš komentar