Kje shranjujete moko? Mogoče delate veliko napako

Magazin 03. Mar 202405:57 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA

Veliko vlogo pri podaljševanju roka uporabnosti moke ima shranjevanje v vašem domovanju.

Kakšen je rok trajanja moke? Odgovor na to vprašanje je odvisen od številnih dejavnikov – kakšne vrste je moka, kdaj je bila zmleta in kako je bila shranjena, preden ste jo prinesli domov.

Vsi ti dejavniki lahko na trajanje moke vplivajo od nekaj mesecev do nekaj let, poroča portal Punkufer.

Pri vsaki moki je pomembno preveriti rok uporabnosti na embalaži. Tudi če moka ni razvila nenavadnega vonja, ni videti plesniva ali grudasta in ji je potekel rok uporabe – ne bo imela tako dobrega okusa kot sveža moka.

V trgovinah je moka običajno v papirnatih vrečkah – te omogočajo, da vsa preostala vlaga iz procesa mletja izhlapi, Ob tem papirnate vrečke ne ščitijo moke pred ostrimi vonjavami ali visokimi temperaturami.

Kako shraniti moko?

Najboljši način za zaščito moke, da se vam ne pokvari, da jo po nakupu presujemo v čisto, suho in hermetično zaprto posodo. Moko hranite stran od štedilnika in drugih virov toplote – najbolje bi bilo, da jo postavite v temen in hladen prostor, kot je shramba.

Ne pozabite, da so načini shranjevanja odvisni od vrste moke, ki jo imate doma, pa tudi od tega, kako pogosto jo uporabljate.

Ostro belo moko za kruh in pecivo lahko kratek čas hranite v nepredušni posodi na hladnem in temnem mestu. Če želite podaljšati rok trajanja, jo postavite v zamrzovalnik.

Polnozrnata moka je bolj dovzetna za to, da se pokvari. Zato bi bilo najbolje, da jo preložimo v čisto in suho hermetično zaprto posodo, nato pa postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik.

Moka iz oreščkov, kot so mandlji, ima visok odstotek olja, ki lahko hitreje postane žarko in se pokvari, zato jo je tudi priporočljivo hraniti v zamrzovalniku.

Kako vemo, ali se je moka pokvarila?

Se sprašujete, kako se lahko prepričate, ali je moka pokvarjena? Najbolje, da si jo najprej dobro ogledate, priporoča portal Punkufer.

Pokukajte v posodo in preverite, ali so v njej hrošči. Če jih najdete, moke ne uporabljajte več.

Ne uporabljajte bele moke, če opazite znake plesni ali grudice vlage.

Moko tudi povohajte. Če ima kisel, zatohel ali žarek vonj, pomeni, da je pokvarjen in ni več uporaben.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!