Knjigo vrnil s 84-letno zamudo: “Preživel je vojno in mislil na druge stvari”

Magazin 30. Maj 202415:35 0 komentarjev
odprta knjiga
Foto: Knjižnica Oodi/Facebook

Si lahko predstavljate, koliko bi znašala zamudnina, če bi izposojeno knjigo v knjižnico vrnili 84 let prepozno? Finec je storil prav to. Namesto zamudnine pa ga je v knjižnici pričakal osupel in hvaležen obraz knjižničarke.

Neznanec je v ponedeljek na pult pred finsko knjižničarko Heini Strand položil knjigo Arthurja Conana Doyla z naslovom Begunci. Vrnil jo je po 84 letih.

“Rok vračila za izposojeno knjigo je bil 26. december 1939,” je za Guardian povedala Strand, ki se ji še nikoli v življenju ni pripetilo kaj podobnega.

V kakšnem razmerju sta bili oseba, ki je vrnila knjigo, in tisti, ki si jo je izposodil, ni znano.

“Običajno so tovrstna posojila, ki so vrnjena več desetletji po roku, knjige, ki jih ljudje najdejo, ko brskajo po stvareh pokojnih sorodnikov,” je pojasnila Strand. “Ljudje želijo storiti pravo stvar in vrniti knjigo, ki je last knjižnice … mislim, da je to lepo,” je še dodala.

Knjige oseba, ki si jo je davnega leta 1939 izposodila, najverjetneje ni vrnila zato, ker je le mesec dni pred tem Sovjetska zveza napadla Finsko. Vrnitev knjige posledično najverjetneje ni bila prva skrb izposojevalca.

“Če je oseba preživela vojno, je verjetno imela v mislih druge stvari, kot je vračanje knjige,” je še dejala Strand.

Zimska vojna med Finsko in Sovjetsko zvezo je med sosednjima državama divjala do marca 1940, ko sta državi podpisali mirovno pogodbo. Finska se je takrat morala odreči dobršnemu delu zemlje.

Zgodovinski roman, ki je izšel leta 1893, se bo morda znova znašel na policah finske knjižnice, saj je bila knjiga vrnjena v dobrem stanju, je navedbe Strand še povzel Guardian.

knjiga
Knjiga je po 84 letih še zelo dobro ohranjena. (Foto: Knjižnica Oodi/Facebook)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!