Kralj Karel III. sinu princu Williamu plačuje najemnino za Highgrove

Magazin 07. Okt 202209:45
princ William, kralj Karel III.
Profimedia

Princ William je z novim nazivom dobil tudi nove nepremičnine, eno od njih pa za precejšen znesek oddaja lastnemu očetu, kralju Karlu III.

Ko bo še uradno prevzel vojvodino Cornwall in postal njen najemodajalec, bo princ William prejemal 700.000 funtov (800 tisoč evrov) letno najemnine od posestva Highgrove, ki ga je doslej upravljal kralj Karel III. (73). S smrtjo kraljice Elizabete II. je prišlo tudi do sprememb v vrstnem redu nasledstva britanskega prestola. Zdaj ga je zasedel njen sin, kralj Karel III, njegov najstarejši sin, princ William (40), pa je podedoval njegov stari naziv in položaj.

Tako je William dobil nadzor nad vojvodino Cornwall, kar pomeni, da mu bo moral oče za dom v Highgrovu letno plačati neverjetnih 700.000 funtov (800 tisoč evrov). William je tudi sicer prejel nov portfelj nepremičnin v vrednosti 345 milijonov funtov (394 milijonov evrov), vključno z Charlesovim najljubšim posestvom Gloucestershire iz 18. stoletja.

Highgrove
Profimedia – Highgrove

Vojvodstvo, ki obsega 128.000 hektarjev zemlje, naj bi lani imelo dohodek v vrednosti kar 21 milijonov funtov (24 milijonov evrov). Zdaj pa ga je Karel III. moral prenesti na sina in plačati Williamu vse zanj, da bi izpolnil pogodbo dolgoročnega najema Highgrove House, ki jo je podpisal, ko jo je leta 1980 kupilo vojvodstvo Cornwall. Z nasledstvom vojvodine Cornwall je princ William postal največji zasebni posestnik v Združenem kraljestvu z 1,2 milijarde funtov (1,37 milijarde evrov) lastnine v 23 okrožjih. Tu so kmetije, stanovanja, 7 gradov, gozdovi, obala in poslovne nepremičnine. Vojvodstvo ima v lasti tudi večino od več kot 200 otokov Scilly in skal ob obali Cornwalla, vključno s skoraj tretjino domov na petih naseljenih otokih – St Mary’s, Tresco, St Martin’s, St Agnes in Bryher.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.