Kraljica Dolomitov je raj za pohodnike, plezalce in kolesarje

Magazin 24. Jul 202207:15 1 komentar
Cortina d'Ampezzo
DDD

Cortina d'Ampezzo je kraj z osem tisoč prebivalci sredi Dolomitov v severni italijanski Benečiji. Očarljivo in šarmantno zimsko - poletno letovišče, kjer se vse vrti okoli športa in narave, spada med najbolj ekskluzivne gorske lokacije v Evropi in v svetu. Cortina bo leta 2026 skupaj z Milanom že drugič gostila zimske olimpijske igre. Prvič je samostojno organizirala zimske olimpijske igre leta 1956.

Dolina, v kateri se nahaja Cortina na 1224 metrih nadmorske višine, je potopljena v pokrajino dih jemajoče naravne lepote, ter leži med nekaterimi najbolj fascinantnimi gorami na svetu, kot so Tofana, Cristallo, 5 Torri, Lagazuoi, ki so postale tudi del Unescove naravne dediščine. Privilegiran kraj, kjer vedo, kaj pomeni dolce vita ali sladko življenje je edino italijansko mesto, ki se ponaša z mednarodno znamko Best of the Alps. Cortina je odlična izhodiščna točka za kolesarje, ki obožujejo osvajanje prelazov, ter seveda za pohodnike in proste plezalce, zato ni čudno, da je med turisti z vsega sveta tudi veliko Slovencev. Kljub temu da slovi kot mondeno mesto, je utrip v Cortini zelo športen in sproščen, turisti v pohodniških in kolesarskih čevljih pa dobrodošli prav povsod. V resnici imajo tudi domače dame k elegantnim poletnim oblekam velikokrat obute pohodniške čevlje, saj vse pot vodijo na hrib.

Tofana Dololmiti
DDD

Mitska Tofana je 3225 m visoka gora s tremi vrhovi, ki se mogočno vzdiguje zahodno od Cortine, nanjo pa vodi zelo zahtevna pot, a tudi gondolska žičnica, zato je mogočna Tofana di Rozes dobro obiskana. Cena vožnje z gondolo je 38 evrov. Ob lepem vremenu razgled seže po večjem delu Dolomitov.

Cortina
DDD

V mestu poleti prevladujejo kolesarji, pohodniki, plezalci, ki prihajajo iz vseh koncev sveta, nekaj pa je tudi petičnežev z vseh koncev sveta, ki brkljajo za novostmi v trgovinah Gucci, Yves Saint Laurent… Zanimivo, da je kava cenejša kot na primer v Ljubljani ali na Bledu, pa tudi priljubljeni Aperol Spritz, ki se tudi v Cortini pije kot za stavo, običajno ne stane več kot 4 evre in pol, zraven pa vam postrežejo še čips in pico, tako da imate pravo malo večerjo s koktajlom.

Cortina
DDD

Kampi v Cortini so urejeni in relativno poceni, tako boste sredi poletne sezone za dva plačali 35 evrov na dan. Veliko pohodnikov prenoči kar na urejenih parkiriščih na prelazu Falzarego.

Cortina
DDD

Med vrhunci sezone tako poleti kot pozimi v Cortini biva okoli 45 tisoč dopustnikov. V Cortini so posneli številne filmov med drugimi tudi Samo za tvoje oči (1981) film o tajnem agentu 007 ter zabavni film Rožnati panter (1963) s Petrom Sellersom v vlogi nepozabnega inšpektorja Clouseauja.

Cortina D˙Ampezzo
DDD

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje