Lahko klop z vašega ljubljenčka preide tudi na vas?

klop v pasjem kožuhu
PROFIMEDIA

Sezona klopov je tu in na psih in mačkah je že mogoče najti kakšnega. Ali klop lahko preide tudi na ljudi, ki so z živalmi v stiku?

Pri nas živi 16 vrst klopov, nam je povedal dr. Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Najpogosteje se srečujemo z gozdnim klopom, za katerega vemo, da ga gosti veliko vrst živali, od ptic, plazilcev do sesalcev – torej tudi divjad, rejne živali in seveda psi in mačke ter seveda ljudje.

Klop, ki ga prenašajo maške in psi je običajno gozdni klop, čeprav se nekaterim zdi, da gre za kakšno drugo vrsto, ker je videti velik. Takšen je zgolj zato, ker se je najedel krvi. “Če je klop na žival že prisesan, na človeka ne bo prešel, ker se je najedel že na živali,” je dejal dr. Trilar. Če pa se samo plazi po dlaki, lahko pade na vas, in če tega ne opazite, se bo mogoče prisesal, ker išče gostitelja. “Vendar se po mojih izkušnjah to ne dogaja, je še povedal. “Ko klop pride na žival, se na njej prehranjuje in pari. Ko se naje, z živali odpade in ne išče novih gostiteljev,” nam je na vprašanje odgovoril dr. Jani Posedi z Veterinarske fakultete. Tudi on nima podatka, da bi se klopi prenesli z domače živali na človeka.

Lahko za boleznimi, ki jih prenašajo klopi, zbolijo tudi živali?

Nekateri klopi so prenašalci zelo nevarnih klopnega meningoencefalitisa (vnetja možganov) in borelioze.

Ali za tema boleznima lahko zbolijo tudi naši štirinožni ljubljenci? Za boreliozo lahko zbolijo tako psi kot mačke, za meningoencefalitisom pa redkeje, ker so proti njemu precej odporni. Lahko pa za meningoencefalitisom zbolijo koze, nam je povedal dr. Trilar. Spletna stran kosmatincki.si pa piše, da sta v Sloveniji poleg že omenjene borelioze najpogostejši klopni bolezni pri psih anaplazmoza in babezioza. Za vsemi tremi boleznimi pa lahko zboli tudi človek prek okuženega klopa. Za okužbo psa je pri večini bolezni potrebnih vsaj 24 ur, zato je izrednega pomena, da klopa pravočasno odstranimo s psa, še piše spletna stran.

Prej kot bi jih dobili z živali, bomo klope sami prinesli na oblačilih

Možnosti, da bi klop prešel z živali na človeka, so torej praktično nične oziroma o tem ni podatkov.

“Veliko več ljudi klope prinese na svojih oblačilih. Zato je pomembno, da po sprehodu z ljubljencem na območjih, kjer bi lahko dobili klopa, temeljito pregledamo svoja oblačila,” nam je povedala prof. dr. Nataša Tozon s Klinike za male živali na Veterinarski fakulteti. In po sprehodu v gozdu ali travniku je dobro pregledati tudi kožuh, ušesa ter kožne gube mačk in psov. Če tam najdete na klopa, ga odstranite.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.