Leonardo DiCaprio podaril 10 milijonov dolarjev Ukrajini, babičini domovini

Magazin 10. Mar 202210:00
Leonardo DiCaprio
Profimedia

Leonardo DiCaprio je podaril 10 milijonov dolarjev za podporo Ukrajine, od koder se je v Nemčijo izselila njegova ljuba babica po mamini strani. Helene Indenbirken je bila rojena v Odesi kot Jelena Stepanovna Smirnova.

Gospa Odande je leta 1917 skupaj s starši migrirala v Nemčijo, kjer se je tudi rodila Leonova mama Irmelin Indenbirken, kar je močno vplivalo na njegov razvoj in kariero, in to zvezdnik poudari v vseh resnejših intervjujih. Tudi na veliko premier in sprejem je Leo prišel v družbi svoje matere in babice. Babici je bil zelo hvaležen, da mu je stala ob strani predvsem na začetku kariere ter podpirala njegove igralske ambicije.

Helene Indenbirken
Profimedia

Helene Indenbirken, ki je umrla leta 2008, stara 93 let, je tako rekoč do konca svojega življenja potovala po svetu skupaj z vnukom ter v družbi hčerke obiskala vse premiere njegovih filmov in podelitve nagrad. Sicer je Leo znan po dobrodelnosti, predvsem za ohranitev podnebja in preprečitev še večjih ekoloških katastrof, in tudi informacije o 10-milijonski donaciji ni želel obešati na veliki zvon, a jo je javnosti sporočila Višegrajska zakladnica, ki deluje v okviru Višegrajske skupine, ki finančno podpira podobne mednarodne iniciative. Dobitnik oskarja ima že nekaj časa poleg svojega imena zapisane vloge igralec, režiser in ekolog, očitno pa bo kmalu dodal še humanitarec. No, kar veliko zvezdnikov je izreklo podporo Ukrajini, mnogo pa so tako kot Leo tudi globoko segli v žep.