Ločili siamski dvojčici: po posegu prvič uzrli druga drugo

Magazin 06. Sep 202107:47 > 09:26
Izraelski siamski dvojčici
Soroka Medical Centre/REUTERS

V Izraelu so z operacijo ločili enoletni dvojčici, ki sta se rodili z zraščenima glavicama. Glavi deklic sta bili zraščeni v zadnjem delu, kar pomeni, da sta se sestrici po uspešni operaciji prvič videli v živo.

Operacija je trajala več kot 12 ur, izvedli pa so jo pretekli teden v Beršebi v osrednjem Izraelu. Doslej so na svetu izvedli 20 tovrstnih posegov, ločitev dvojčic pa je bila prva, ki so jo opravili v tej državi. V zahtevni operaciji, ki je vključevala večmesečne priprave, je sodelovalo več deset strokovnjakov, izraelskih in tujih.

Deklici, katerih imeni javnosti nista znani, dobro okrevata. Samostojno dihata in jesta, je za izraelski Channel 12 sporočila vodja plastične kirurgije v zdravstveni ustanovi, kjer sta bili operirani. Zdravniki pričakujejo, da bosta dvojčici – rodili sta se avgusta lani – živeli povsem normalno življenje.

Priprave na operacijo so med drugim vključevale širjenje kože na glavah deklic s pomočjo vstavkov (napihljivih silikonskih pripomočkov). Dodatno kožo so namreč potrebovali po tem, ko so rekonstruirali njuni lobanji, piše britanski BBC. Pred operacijo so prav tako naredili 3D-model njunega izgleda.