Maskne: zakaj nastanejo in kako jih preprečiti?

Magazin 29. Avg 202118:00 0 komentarjev
Dekle z masko: maskne
Profimedia

Maskne so akne, ki lahko nastanejo zaradi nošnje mask. O tem, zakaj se to zgodi, kako to preprečiti in kakšna nega obraza je ob tem priporočljiva, smo se pogovarjali s specializantko dermatovenerologije Niko Juriševič.

Nika Juriševič je specializantka dermatovenerologije in avtorica skinology.si profila na Instagramu, ki je namenjen predvsem ozaveščanju o zdravju in negi kože. Opozarja tudi na to, kako pomembno je samopregledovati materna znamenja. Ob tem poudarja, da je pregledovanje kože pomembno vsaj enkrat na mesec.

Pogovor pa je tokrat tekel o masknah. To je izraz, ki ga sestavljata dve besedi – maske in akne. Gre torej za akne, ki nastanejo kot posledica nošnje mask, vročine, mehaničnega trenja, vlage in nanosa različnih produktov, kot so ličila ali mastne kreme.

Kot razlaga dermatovenerologinja, je toplo in vlažno okolje odličen pogoj za hitrejše razmnoževanje bakterij. Zaradi mehaničnega trenja mask ob kožo pa nastane poškodba kožne bariere. Posledično je koža bolj dovzetna za okužbe in nastanek aken.

Maskne so pogostejše pri ljudeh, ki so imeli že pred redno uporabo zaščitnih mask težave z aknami. Seveda so najbolj izpostavljeni tisti, ki zaradi narave dela maske nosijo ves čas.

Kako preprečiti njihov nastanek?

Zelo pomembno je, poudarja dr. Juriševič, da masko redno menjamo, in sicer vsaki dve uri. Priporočljivo je tudi, da na predel pod masko ne nanašamo mastnih krem in ličil.

Nika Juriševič
Osebni arhiv dr. Nike Juriševič

Močno odsvetovana je uporaba mask, ki jih nosimo v žepu, jih najdemo v avtu ali pa v predalu. Doma narejene maske iz blaga pa je treba vsak dan oprati.

Kakšna nega je priporočljiva?

Vaša osnovna nega naj bo sestavljena iz čiščenja kože obraza in nanosa aktivnih učinkovin, kot sta AHA in BHA kislina. Prva odstrani vrhnjo plast kože in pripomore k čiščenju por in obnovi epidermisa, druga pa deluje protivnetno in prav tako sodeluje pri čiščenju por.

Dermatologinja svetuje uporabo lahkih vlažilnih krem in krem z zaščitnim faktorjem, ki so gelaste strukture.

Če sumimo, da ne gre le za akne, temveč neko drugo dermatološko stanje oziroma bolezen, je priporočljiv pregled pri dermatologu. Ta lahko diagnosticira stanje in predpiše primerno terapijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!