Meyer Lansky – finančni čarovnik največjega mafijskega sindikata

Magazin 04. Jul 202209:15 > 09:44 0 komentarjev
Meyer Lansky
Profimedia

Meyer Lansky se je rodil 4. julija 1902 kot Meier Suhovlanski v judovsko-poljski družini v mestu Grodno v tedanji carski Rusiji (danes Belorusija). Ko je dopolnil devet let, se je družina zaradi judovskih pogromov preselila v New York, in sicer na Lower East Side na Manhattnu. Odraščal je v socialno revnem okolju, kjer se je moral hitro znajti. Že kot otrok je tihotapil in preprodajal takrat prepovedani alkohol.

Že v otroštvu se je spoprijateljil s svojima mafijskima partnerjema, štiri leta mlajšim judom Bugsyjem Sieglom in pet let starejšim Italijanom Luckyjem Lucianom. Še posebej se je povezal z mirnim in preudarnim Lucianom, s katerim sta leta 1929 ustanovila nekakšen mafijski sindikat, ki je povezal italijanske, irske in judovske kriminalne tolpe v ZDA. Želja je bila, poleg bolj usklajenega in uspešnega sodelovanja, da nakopičen denar vložijo v dobičkonosne in legalne posle. Luciano je postal šef sindikata, pretkani in premišljeni Lansky pa je bil računovodja, poleg tega je bil zadolžen za investiranje v hotele z igralnicami v Las Vegasu, na Bahamih, Kubi in v Londonu. V poslu se je odlično znašel, saj je denar za naložbe ”pral” oziroma legaliziral prek švicarskih bank ter sindikatu in sebi zagotovil ogromne dobičke.

Slabi časi so prišli s koncem 50. let s kubansko revolucijo, ki je odnesla najbolj dobičkonosne igralnice, leta 1962 je zaradi kapi umrl Lucky Luciano, veliko mafijskih partnerjev pa je bilo aretiranih predvsem zaradi neplačevanja davkov ali pa niso želeli več sodelovati s sindikatom. Lansky se je davčni službi in drugim obtožbam uspešno izmikal in ni bil nikoli obtožen resnega kriminalnega dejanja, čeprav še danes velja za enega najbolj dobičkonosnih ameriških mafijcev.

Lansky
Profimedia

V 70. letih se je upokojil ter živel povsem mirno življenje v mestu Miami Beach z ženo in tremi otroki. Uradno v tistem obdobju ni imel veliko denarja, čeprav je FBI domneval, da ima po bankah po svetu za približno 300 milijonov tedanjih dolarjev (danes približno milijarda dolarjev). Njegovega denarja v bankah ali drugod do danes še niso našli, sam pa je zadnja leta živel precej skromno in trdil, da je reven kot cerkvena miš. Umrl je v 80. letu starosti zaradi pljučnega raka in je pokopan na pokopališču Mont Nebo v Miamiju.

Zanimivosti

  • Leta 2021 so po njem posneli biografsko dramo Lansky, v kateri je mafijskega botra upodobil oskarjevec Harvey Keitel.
  • Veliki mafijec je bil zelo nizke rasti, saj je bil visok le 152 centimetrov.
  • Pred drugo svetovno vojno je redno pošiljal svoje ”fante” v newyorške nemške četrti, kjer so na nacističnih shodih obračunali s privrženci Adolfa Hitlerja.
  • Med drugo svetovno vojno je sodeloval s tajno službo ZDA in prek svojih mrež pomagal loviti vohune ter iskal informacije, ki bi pomagale ZDA.
  • Imel je fotografije direktorja FBI, J. Edgarja Hooverja, na katerih je z ljubimcem v neprimernem trenutku, in to naj bi bil tudi eden od razlogov, da se je vedno izognil roki pravice.
  • Pravijo, da Lansky nikoli ni posedoval veliko denarja. Okoli sebe pa je imel veliko ljudi z legalnim poslom, ki so mu nemudoma prinesli denar, ko je to zahteval od njih.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.