Mikroplastika vpliva tudi na razvoj oblakov in posledično – vreme

Magazin 15. Nov 202318:09 3 komentarji
Mammatus oblaki nad Ljubljano
Foto: Egon Parteli/N1

Mikroplastika se je infiltrirala v vsak kotiček našega planeta. Zadnje ugotovitve raziskovalcev so pokazale, da vpliva tudi na razvoj oblakov in posledično vreme.

Nove ugotovitve podnebnih raziskovalcev kažejo, da mikroplastika vpliva tudi na vreme, poroča Newsweek.

Ti drobni delci plastike, ki so se infiltrirali že v vse pore življenja na Zemlji, lahko s prisotnostjo v zraku sprožijo nastajanje oblakov. Do ugotovitve so prišli kitajski raziskovalci z univerze Shandon.

V sklopu raziskave so iz oblakov nad vrhom gore Tai odvzeli 28 vzorcev tekočine. Nekateri so pripadali oblakom na višjih, drugi pa oblakom na nižjih legah. V vzorcih, ki so jih pridobili z nižje ležečih oblakov, so našli večjo prisotnost mikroplastike, ti oblaki so bili tudi bolj gosti.

Spremembo so opazili tudi na samih plastičnih delcih, dodaja Newsweek. Dlje, kot so bili delci mikroplastike v oblaku, bolj so bili grobi. Na njihovi površini je bilo posledično več živega srebra, svinca in kisika. Ravno ti dve kovini in molekule naj bi raziskovalcem razkrile, da bi mikroplastika lahko vplivala na sam razvoj oblaka.

Študijo so objavili v znanstveni reviji Environmental Science & Technology Letters, ob tem pa poudarili, da so podobne ugotovitve pred časom predpostavljale tudi nekatere druge študije. Izpostavili so tudi, da bodo raziskavo v prihodnosti še nadgradili. Predvsem jih zanima širši kontekst vpliva mikroplastike na vremenske pojave.

Za mikroplastični delec se šteje vsak kos plastike, ki ne presega velikosti enega sezamovega semena oziroma petih milimetrov. Nastane ob razgradnji različnih plastičnih izdelkov, med katere spadajo sintetična oblačila, plastenke, avtomobilske pnevmatike in tudi kozmetika. Samo v oceanih naj bi se skrivalo nekje med 50 in 75 milijard.

Mikroplastiko so znanstveniki našli tudi v človeških telesih, tja med drugim pride z dihanjem. Povprečen človek naj bi v eni uri vdihnil okoli 16,2 kosa mikroplastike. Za primerjavo – v enem tednu naj bi vdihnili za eno kreditno kartice teh malih delcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje