Vsak teden vdihnemo za bančno kartico mikroplastike

Slovenija 02. Jul 202306:13 1 komentar
kreditne kartice
PROFIMEDIA

Globalna proizvodnja mikroplastike narašča, s tem pa tudi njena gostota v zraku. To seveda pomeni, da bomo v prihodnosti vdihovali še več mikroplastike.

Leta 2019 je skupina znanstvenikov ocenila, da vsako uro v naše dihalne poti vstopi do 16,2 bitov ali delcev mikroplastike. Iz količine, nabrane v enem tednu, pa bi lahko izdelali bančno kartico.

Zdaj so raziskovalci na podlagi teh dognanj ugotovili še, kako se plastika premika po našem dihalnem sistemu, piše revija Live Science. Uporabili so računalniški model, da bi odkrili tista področja naših dihalnih poti, ki jih vdihavanje mikroplastike najbolj prizadene. Ugotovili so, da se v telesu najpogosteje odlagajo največji kosi mikroplastike, tisti, ki merijo približno 5,56 mikronov. Največkrat pa se nabirajo v zgornjih dihalnih poteh – v nosni votlini in zadnjem delu grla. Znanstveniki so svoje ugotovitve objavili v reviji Physics of Fluids.

Znanstveniki opažajo, da globalna proizvodnja mikroplastike narašča, s tem pa tudi njena gostota v zraku. To seveda pomeni, da bomo v prihodnosti vdihovali še več mikroplastike.

Kakšni bodo dolgoročni učinki, ne vemo. Doslej je bilo narejenih le malo raziskav o tem, kako strupena mikroplastika vpliva na zdravje ljudi. Natančen vpliv mikroplastike na človeško telo namreč še vedno ni znan. Nedavne študije kažejo, da bi lahko ti drobni delci predstavljali resne zdravstvene težave, saj je dokazano, da mikroplastika ubija človeške celice, povzroča vnetje črevesja ter zmanjša plodnost pri miših. Mikroplastika lahko prenaša tudi viruse, bakterije in druge nevarne kemikalije, ki se nabirajo na njenih površinah. Neraziskano pa je njeno kopičenje v sistemih, kot sta dihalni ali živčni. Mohammad S. Islam, višji znanstveni sodelavec na Univerzi New South Wales v Sydneyju in vodja prej omenjene raziskave, je za Live Science napovedal, da bodo v naslednjih korakih raziskali, kako se plastika odlaga v človeških pljučih, ob upoštevanju dejavnikov, kot sta vlažnost in temperatura.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje