Nov najljubši otok na Hrvaškem

Magazin 27. Jun 202212:541 komentar
Delite:
Brioni
Foto: PROFIMEDIA

Otoček, ki je poleg njegovega "velikega brata", je bil doslej nedostopen širši javnosti.

Ko omenimo narodni park Brioni, se nam pred očmi sprehajajo zebre in slon Lanka, papiga Koki vpije in preklinja, in ko slišimo, koliko stane vožnja v Titovem kadilaku, skoraj omedlimo. Vsa ta čudesa so na enem od 14 Brionskih otokov – Velikem Brionu.

A v tej sezoni prihajajo dobre novice: končno so uredili tudi Mali Brion. Otok, ki leži ob svojem “velikem bratu”, je bil doslej nedostopen širši javnosti, poznali pa smo ga po znameniti trdnjavi Fort Brioni Minor, ki jo je zgradila avstro-ogrska konec 19. stoletja. Danes je tu gledališče Ulysses, ki sta ga ustanovila igralec in režiser Rade Šerbedžija in dramaturg Borislav Vujčić.

Stare stavbe, kot so zapuščeni vojaški objekti, bodo po zaslugi EU projekta Nova oblačila Brionov postale sobe za obiskovalce. Pri obiskovalcih so velik poudarek dali na dijake in študente, ki bodo prihajali v šolo v naravi, ter na znanstvenike, kot so biologi, gozdarji in zoologi, saj bo tam potekalo veliko izobraževalnih programov ter predavanj in konferenc.

Obiskovalce bo na otok prevažal katamaran, tam pa jih čaka turistična točka in izobraževalni sprehod. In glede na lepoto trdnjave, ki smo jo doslej videli le z obale, lahko domnevamo, da bi se tudi tu lahko razvil vojaško-zgodovinski turizem.

Kaže, da je to šele začetek ene dobre zgodbe, piše PunKufer.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar