Mnenja bralcev: olimpijcem bi se bolj kot medalja izplačali koronski dodatki

Magazin 30. Jul 202118:09
Delite:
Olimpijske medalje
Foto: Tokyo 2020 Olympics

Športniki za osvojene medalje na OI prejmejo finančno nagrado države. Pa ta poplača njihov trud? Naši bralci večinoma menijo, da so nagrade prenizke, med drugim so nižje kot v Srbiji. Nekateri bralci pa pravijo, da bi se športnikom bolj splačalo delati v javnem sektorju, kjer bi dobili koronske dodatke.

Vsako leto ob podeljevanju medalj na olimpijskih igrah javnost zanima tudi, koliko denarja bodo zanje prejeli najboljši športniki. Preverili smo in ugotovili, da je medalja iz Tokia “vredna več” kot medalja iz Ria. Tokrat bodo za zlato prejeli  31.120 evrov, za srebro 23.340 evrov in za srebro 15.560 evrov. Toliko dobijo tudi njihovi trenerji.

facebook

Je to dovolj velika nagrada?

Naše bralce smo vprašali, ali se jim zdi to dovolj visoka nagrada, njihova mnenja pa smo zbrali na Facebooku in Twitterju.

Večina jih je odgovorila, da država za nagrade nameni premalo sredstev, da so takšni zneski “sramotni”, še posebej v primerjavi z nekaterimi drugimi dodatki, ki jih dobijo najbolje plačani v javnem sektorju.

Bralci pa so izpostavili tudi, da imajo nekatere države na Balkanu precej višje nagrade. Medtem ko športniki na Hrvaškem dobijo manj kot v Sloveniji (27.600 zlato, 12.000 srebro in 7000 bron), pa so nagrade precej višje v Srbiji (zlata 70.000, srebro 60.000 in bron 50.000 evrov).

V regiji pa največ dobijo olimpijski junaki s Kosova – prejemnik zlate olimpijske kolajne prejme 100.000 evrov, njegov trener pa 50.000 evrov. Prav tako si dobitnik zlate kolajne lahko obeta stalno finančno rento po 45. letu starosti. Dobitnik srebrne medalje prejme 60.000 evrov, za bronasto pa športniku pripada 40.000 evrov.

facebook

Bolj bogato bi naše športnike nagradili tudi naši bralci. Eden od njih tako predlaga 200.000 evrov za 1. mesto, 180.000 evrov za 2. mesto in 150.000 evrov za 3. mesto.

Več za koronske dodatke kot olimpijsko medaljo?

Več bralcev pa je finančne nagrade za najboljše olimpijce primerjalo tudi z rekorderji pri koronskih dodatkih. Eden od bralcev je tako na Facebooku zapisal, da je nekdo iz sektorja za gozdove dobil več koronskega dodatka, je pa treba odšteti še davek, “ki ga bodo morali reveži plačat”. Drugi je dodal, da “koliko pa znašajo koronski dodatki za nedelo; pa primerjajte, sramota za državo”.

Športnih uspehov ne moremo ovrednotiti v denarju

Tako kot na olimpijskih igrah, pa je tudi med našimi bralci prevladal olimpijski duh, ki kaže na pomen športnega duha in povečevanja prepoznavnosti Slovenije v svetu, in ne doseganja finančnih nagrad. “Športniki se ne borijo za denar, njihovih dosežkov pa se ne more poplačati s finančnimi sredstvi,” je zapisal eden od bralcev. Drugi je izpostavil, da so športniki ponos in promocija Slovenije.

“Lahko bi jim država omogočila, da po koncu kariere dostojno živijo, saj so vendar največji promotorji Slovenije. Kar za politično srednjo ne bi rekel. Potrebovali bi primerjavo. Koliko, na primer, znaša državna nagrada za vrhunske znanstvene dosežke,” je sklenil. Drugi je dodal, da so nam lahko športniki glede na številčnost Slovenije, vzgled, ki povezuje narod.