Kakšne denarne nagrade čakajo slovenske dobitnike olimpijskih medalj?

Slovenija 28. Jul 202114:52 3 komentarji
Olimpijske medalje
Tokyo 2020 Olympics

Naši športniki so v petih dneh olimpijskih iger v Tokiu Sloveniji priborili že štiri medalje – dve zlati, eno srebrno in eno bronasto. Seveda je že medalja na največjih športnih igrah sama po sebi ogromna nagrada, a tudi država bo našim šampionom za njihove dosežke namenila nekaj denarja.

Zlati medalji kanuista na divjih vodah Benjamina Savška in kolesarja Primoža Rogliča, srebrna medalja judoistke Tine Trstenjak in bron kolesarja Tadeja Pogačarja na cestni dirki. To je slovenski izkupiček na peti dan olimpijskih iger v Tokiu.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so potrdili, da bodo nagrade za dobitnike medalj večje kot po zadnjih olimpijskih igrah v Riu. Tudi trenerji bodo upravičeni do večjih nagrad, tokrat zaradi spremembe pravilnika o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni v višini 100 odstotkov nagrade, ki pripada športniku. Ta pravilnik velja od 30. novembra 2019.

Nagrade za olimpijske medalje
MIZŠ

V primeru, da medaljo uspe osvojiti tudi slovenskim košarkarjem, ki jih jutri čaka tekma z Japonsko, pa bodo nagrajeni kot ekipa. Trenerski tim bo nagrajen posebej.

Nagrade za olimpijske medalje
MIZŠ

Zakon o dohodnini v 31. členu določa, da se dohodnine ne plača od denarne nagrade za osvojeno medaljo na olimpijskih igrah ter svetovnih, evropskih in drugih mednarodnih prvenstvih. Višino nagrade za posamezno olimpijsko medaljo pa določa 47. člen Pravilnika o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni. 

Kot so pojasnili na MIZŠ, bodo nagrade izplačane skladno z Zakonom o izvrševanju proračuna, ki za izplačilo določa 30. dan po prejemu zahtevka za izplačilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje