Mnenje psihologa: 3 pritožbe partnerja, ki jih v zvezi ni dobro ignorirati

Magazin 01. Dec 202110:15
par
Profimedia

Ko se eden izmed partnerjev neha pritoževati nad nečim, kar mu je res pomembno, je zveza morda že tik pred razpadom. Do tega pride, ker je drugi njegove ali njene pritožbe tako dolgo ignoriral. A čeprav se je partner nehal pritoževati, težava ostaja.

Seveda ni vsaka ignorirana pritožba tako pomembna, da bi lahko povzročila razhod, a vseeno obstajajo tudi take.

“V več kot 20 letih sodelovanja s pari sem odkril tri oblike t. i. tveganih pritožb, ki po navadi usodno vplivajo na zvezo, če jih eden izmed partnerjev vztrajno ignorira,” piše dr. Guy Winch, psiholog in avtor številnih knjig o odnosih.

V nadaljevanju povzemamo 3 pogoste pritožbe v zvezi, ki jih po mnenju dr. Wincha ni dobro ignorirati:

1. Frustracije v zvezi s seksom

Pritožbe zaradi pomanjkanja seksa oziroma nezadovoljstvo s trenutnim spolnim življenjem so zelo pogoste pritožbe v zvezi.

Kadar se drugi partner premalo oziroma le kratek čas trudi – ali pa se, kar je pogosteje, odzove z izgovori, neupoštevanjem ali zmanjševanjem težave –, lahko to zaradi narave in pogostosti zavrnitve povzroči čustveno rano. Gre za občutek zavrnitve, ki vpliva na razpoloženje, samopodobo in tudi druge vidike čustvenega zdravja osebe. Da bi partner/ica zaščitil/a svoje občutke, se bo čustveno zaprl/a. To bo sčasoma nemogoče spremeniti.

Kadar vaš partner izrazi frustracije oziroma skrbi v zvezi s seksom, ga vzemite resno. Z njim se odkrito pogovorite in poskušajte najti rešitve, ki bodo ustrezale obema, nato pa to upoštevajte in izpolnite obljube.

2. Spori s partnerjevo družino

Kadar partnerjevi sorodniki ustvarjajo konflikt – sem spada denimo kritičen odnos, ignoriranje, nespoštovanje mej –, mora omenjeni partner razčistiti stvari s svojimi starši in postaviti meje. Če tega ne stori in ignorira pritožbo, lahko to načne občutke lojalnosti in varnosti, kar vodi v morebiten razhod oziroma napet in nezadovoljen zakon.

Čeprav je pri starših, ki se zaradi omenjenih dejanj počutijo užaljene oziroma izdane, težko postaviti meje, se jih sčasoma vsi naučijo spoštovati – če so te razumljive in jasne. Morda jih bo treba večkrat opomniti in spet uveljaviti pričakovanja, to pa bo najlažje, če se boste odzvali na prvo kršenje pravil. Sicer bodo to počeli še naprej in povzročali prepire.

3. Tehnoference

Naši telefoni in tablice predstavljajo vrata v svet, v zvezah pa delujejo bolj kot zidovi. Naprave lahko resno posežejo v zvezo, piše dr. Winch. Raziskave so pokazale, da je veliko število tehnoferenc povezano z večjimi težavami v zvezah in manjšim zadovoljstvom, hkrati pa tudi s simptomi depresije in nezadovoljstvom v življenju.

Določite čas in prostor brez naprav.

“Kadar partner izrazi skrb, mu moramo vedno prisluhniti in ga vzeti resno, še zlasti če gre za pritožbo, ki vsebuje tveganje. Miren in pošten odziv ni vedno lahek, a bo povečal zadovoljstvo v zvezi ter njegovo trajanje,” zaključuje psiholog.