Morda edini zapor na svetu, v katerega gredo ljudje prostovoljno

Magazin 08. Dec 202305:45 1 komentar
Inside Me zapor v Južni Koreji
Foto: zajem zaslona/YOUTUBE

V ta južnokorejski zapor ne morete prinesti mobilnega telefona, računalnika ali kakšne druge elektronske naprave. S seboj ni dovoljeno vzeti niti knjige. Kljub temu vanj ljudje vstopajo prostovoljno in za to celo plačajo.

Mnogi Južnokorejci si, ko so pod stresom, namesto oddiha v luksuznem hotelu privoščijo oddih v zaporu. Gre za hotel Inside me v mestu Hongčon v Južni Koreji, ki ni le videti kot prava kaznilnica, temveč so tudi njegovi gostje podvrženi strogim “zaporniškim” pravilom. Za to, da jim odvzamejo prostost in jih zaprejo v okoli pet kvadratnih metrov veliko zaporniško celico brez vsega, pa plačajo okoli 80 evrov na dan, piše portal Punkufer.

Sobico, ki je tako majhna, da ni prostora niti za posteljo, lahko gostje najamejo za 24 ali 48 ur. V njej spijo zgolj na penasti podlagi, razgrnjeni po tleh, dvakrat na dan pa jih postrežejo z obrokom, ki je običajno v obliki nekakšne kaše na osnovi ovsenih kosmičev in riža.

Edino udobje, ki ga lahko uživajo, je neoviran dostop do straniščne školjke in umivalnika in gledanje skozi majhno okno. V zapor ni dovoljeno prinesti mobilnega telefona, računalnika ali kakšne druge elektronske naprave. Dovoljena ni niti knjiga.

Osnovni namen bivanja v zaporu je, da se gostje odmaknejo od vsakdanjih stresnih sprožilcev in čas namenijo poglobljenemu razmišljanju brez zunanjih vplivov.

Najpogosteje “zapor” obiskujejo študenti in zaposleni

Najpogostejši gostje zapora Inside me so študenti in delavci različnih podjetij, ki so vsakodnevno izpostavljeni visokim stopnjam stresa, s katerim se sicer težko spopadajo. V lažnem zaporu se tega stresa znebijo in najdejo začasno uteho v tišini in izolaciji, še piše Punkufer.

Lažno kaznilnico je leta 2013 odprl odvetnik Kwon Yong Suk iz podjetja Happiness Factory v Južni Koreji, do zdaj pa je skoznjo šlo več tisoč prostovoljnih zapornikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje