VIDEO: Skrivnostno modro bleščanje morja, ki skoraj ni videti resnično

Magazin 07. Jan 202210:39 0 komentarjev
Morska iskra
Profimedia

Marsikdo bi ob pogledu na fotografije morske iskre pomislil, da so neresnične ali obdelane z računalniškimi programi. A pojav je še kako resničen, in čeprav je čudovit, žal ne pomeni dobre novice za živali in rastline v morju.

Morska iskra oziroma noctiluca scintillans je videti kot alga, tudi “obnaša” se kot alga, a pravzaprav gre za enocelični organizem, ki lahko funkcionira kot žival in kot rastlina.

Noctiluca scintillans Noctiluca scintillans
Profimedia
Noctiluca scintillans Noctiluca scintillans
Profimedia
Morska iskra Morska iskra
Profimedia
Noctiluca scintillans Noctiluca scintillans
Noctiluca scintillans pod mikroskopom (Vir: Douglas P. Wilson)

Čeprav je pojav na fotografijah in videoposnetkih res videti veličastno, je ta skrivnostni modri odsev znak neuravnovešenosti ekosistema.

Na razvoj morskih isker vplivajo povišane ravni dušika in fosforja v vodi. Za razliko od drugih podobnih organizmov, Noctiluca scintillans ne proizvaja kemikalij, ki bi lahko napadle živčni sistem, a študije so pokazale, da njegovo cvetenje kljub temu vodi v izumrtje življenja v morju.

Ker je morska iskra hkrati plen in plenilec, raziskovalci domnevajo, da prisotnost tega organizma v vodi znatno poveča koncentracijo toksinov v prehranjevalni verigi. Dokazano je tudi, da prisotnost amonijaka v vakuolah morske iskre moti ribe, ki se zato izogibajo teh mest.

Vakuole so celični organeli, obdani s celično membrano, ki se pojavljajo v nekaterih evkariontskih celicah.

Bioluminiscenco oziroma oddajanje modre svetlobe, ki je vidna na fotografijah, sprožijo predvsem mehanski dražljaji, kot je na primer valovanje. V tovrstnih primerih se luminiscenca pojavi kot blisk. V primeru umiranja celic pa te oddajajo bolj šibko luminiscenco, ki lahko traja nekaj minut.

Ta pojav je med drugim mogoče videti v tropskih vodah Jugovzhodne Azije, Bengalskem zalivu, Arabskem morju, Omanskem zalivu in v Rdečem morju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!