Tihomorski koridor, ki se razprostira do najlepšega otoka na svetu

Magazin 15. Jan 202216:46 0 komentarjev
Galapagos
Profimedia

Ekvador je v petek severno od svojih Galapaških otokov vzpostavil nov obsežen morski rezervat. Tako je nastal tihomorski koridor do narodnega parka kostariškega Kokosovega otoka, ki je bil označen za najlepši otok na svetu. Z novim rezervatom želijo ohraniti selitvene živalske vrste, kot so morski psi.

Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je na krovu znanstvenega plovila Nacionalnega parka Galapagos, zasidranega v zalivu Puerto Ayora pri otoku Santa Cruz, podpisal odlok o ustanovitvi novega rezervata Hermandad (Bratovščina). Ob odprtju morskega rezervata je nato prerezal trak, narejen iz materiala, ki je bil zbran med čiščenjem obale na Galapagosu.

Novo območje so vključili v obstoječih 138.000 kvadratnih kilometrov rezervata, ki obstaja od leta 1998. Po novem tako meri izjemnih 198.000 kvadratnih kilometrov in se razprostira vse do Kokosovega otoka. Kokosov otok oziroma Isla del Coco je v oči padel tudi francoskemu oceanografu in raziskovalcu Jacquesu Cousteauju, ki ga je že leta 1976 označil za najlepšega na svetu.

Galapaški morski rezervat, v katerem je prepovedan industrijski ribolov, je drugi največji na svetu. Na območju arhipelaga, ki je uvrščen na seznam svetovne naravne dediščine, so potrdili več kot 2900 morskih vrst.

Oblasti načrtujejo, da se bodo kasneje pridružila tudi zaščitena območja v sosednji Kolumbiji in Panami, s čimer bo nastal mednarodni morski biosferni rezervat. Skupaj z Lassom sta odlok podpisala tudi voditelja teh dveh držav. Lasso je širitev morskega rezervata Galapagos, ki ima edinstveno floro in favno ter občutljive ekosisteme, napovedal novembra v Glasgowu ob podnebnem vrhu COP 26. Projekt je bil izveden v zameno za zmanjšanje ekvadorskega mednarodnega dolga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!