Moskva drži obljube: Moskvič se vrača še pred koncem leta

Magazin 25. Okt 202210:15
Moskvič

V decembru nameravajo izdelati prvih nekaj sto vozil, prava proizvodnja pa bo zaživela še pred koncem tega leta.

Francoska avtomobilska znamka Renault je bila ena prvih, ki se je ob izbruhu rusko-ukrajinske vojne spomladi letos umaknila iz Rusije, čeprav je to zanje pomenilo velik udarec. Rusiji oziroma Moskvi so namreč v upravljanje prepustili podjetje AvtoVAZ, pa tudi tovarno, ki jo je imelo podjetje v Moskvi – pod pogojem, da nekdanjo lastnino v roku 5 let odkupijo nazaj.

Po odhodu Renaulta so se hitro pojavile govorice (in tudi uradne izjave), da namerava mesto Moskva v zaustavljeni tovarni obuditi znamko Moskvič. Nekdanji ponos Sovjetske zveze in mesta (ime Moskvič v prevodu pomeni Moskovčan) bi tako po 20 letih ”pokoja” znova zaživel, trenutek, ko naj bi se to zgodilo, pa je očitno že zelo blizu, kar je nedavno potrdil tudi župan Moskve, Sergej Sobjanin.

Sobjanin je tako razkril, da bodo v omenjenem avtomobilskem središču ustvarili center za razvoj električnih avtomobilov, proizvodnja novih električnih avtomobilov pa bi lahko stekla še pred koncem leta. Tako naj bi do konca decembra izdelali okrog 600 vozil, prihodnje leto pa naj bi proizvodnja dosegla že kar okrog 50.000 vozil.

Moskvič

O podrobnostih vozil obujene znamke Sobjanin še ni spregovoril, zato se poraja vprašanje, ali gre za popolnoma nove avtomobile, predelavo klasičnih Moskvičev, uresničitev katerega izmed projektov, ki niso zaživeli pred propadom znamke, ali kaj drugega. Je pa zato na drugi strani znano, da je v obuditev znamke preračunano 83 milijonov evrov namenil tudi Kamaz, medtem pa v Moskvi čakajo tudi na pomoč ministrstva za gospodarstvo in proizvodnjo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.