Na dražbi prodali najdražjo fotografijo na svetu: dosegla je vrtoglavo ceno

Kultura 16. Maj 202217:24
Delite:
Le Violon d'Ingres
Foto: PROFIMEDIA

Fotografija avantgardnega umetnika Mana Raya se je v nedeljo zapisala v zgodovino, saj je postala najdražja fotografija, ki je bila kdajkoli prodana na dražbi. Končna cena je znašala slabih 12 milijonov evrov.

Črno-bela fotografija imenovana Le Violon d’Ingres, ki jo je posnel ameriški nadrealistični umetnik Man Ray, je nastala leta 1924 in prikazuje ženski akt, ki ga na hrbtu krasita dve violinski črti. Fotografija, ki velja za najbolj znano delo umetnika Raya, je na dražbi dosegla ceno 12,4 milijone dolarjev (11,9 milijona evrov, op. a.). Pred dražbo je hiša Christie’s, ki je delo prodala, sicer pričakovala, da bodo za delo iztržili med 5 in 7 milijonov dolarjev (med 4,8 in 6,7 milijona dolarjev, op. a.), in tudi v tem primeru bi bila to najdražja fotografija v zgodovini dražbe.

Le Violon d'Ingres
Foto : PROFIMEDIA

Umetnik Ray, rojen kot Emmanuel Radnitzky, je bil ključni akter umetniškega gibanja dadaizma in nadrealizma. Fotografija Le Violon d’Ingres je bila najboljši kos ponudbe iz zbirke zakoncev Melvina Jacobsa in Rosalind Gersten Jacobs. Zbiratelja sta se sicer vrtela v krogih umetnikov iz obdobja nadrealizma. Po podatkih dražbene hiše sta partnerja fotografijo leta 1962 kupila neposredno od umetnika. Prodali pa so jo skupaj še z drugimi umetniškimi deli, fotografijami, nakitom in plakati iz njune bogate umetniške zbirke, ki sta jo nabirala več let.

Ker sta zakonca Jacobs pokojna, je postala izvršiteljica zapuščine njuna hčerka Peggy Jacobs Bader. Ta je v izjavi pred prodajo dejala, da ima vsak kos iz kolekcije ”za seboj edinstveno in intimno zgodbo” in da odraža veseli duh njenih staršev. Mednarodni vodja oddelka za fotografije v hiši Christie’s Darius Himes je v izjavi za javnost Rayevo delo označil za eno najbolj ikoničnih del 20. stoletja.

“Ta očarljiva nadrealistična podoba je rezultat edinstvenega in ročno manipuliranega procesa temnice,” je poudaril in dodal, da ”doseg in vpliv podobe — hkrati romantične, skrivnostne in igrive — že skoraj 100 let buri duhove. Kot fotografsko delo je na trgu brez primere,” je dodal.

Pred prodajo te fotografije je prejšnji dražbeni rekord dosegla fotografija Rhine II umetnika Andreasa Gurskyja, ki jo je hiša Christie’s leta 2011 prodala za 4,3 milijona dolarjev (4,1 milijona evrov, op. a.)

**Avtor članka: Toyin Owoseje/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar