Na katere dele telesa se klopi najraje prisesajo: ne odstranjujte jih z oljem

Magazin 15. Jun 202310:52 0 komentarjev
klop na koži
KME se prenaša prek vboda okuženega klopa (Foto: PROFIMEDIA)

Za pomoč pri iskanju klopov na telesu prosite drugo osebo ali si pomagajte z ogledalom. Preberite tudi, kako jih pravilno odstraniti.

Klop se lahko prisesa na katerikoli del telesa.

Majhnega klopa že tako težko opazimo in ga včasih zamenjamo s koščkom umazanije, še posebej pozorni pa moramo biti na tiste predele, ki jih sami ne moremo videti, pa tudi na poraščene dele telesa in pregibe. Za pregled predelov telesa, ki jih sami ne moremo videti, prosimo za pomoč drugo osebo ali uporabimo ogledalo, po možnosti takšno, ki sliko poveča. Podrobneje pregledamo lasišče, predel za ušesi, pazduhe, popek, predel pasu (spredaj in zadaj), dimlje in intimne predele, kolenski pregib ter prostor med prsti tako na rokah kot nogah.

klop, NIJZ, borelioza, klopni meningitis
NIJZ (zajem zaslona)

Kako dolgo lahko klop preživi?

Pregledujemo se redno, saj se klopi lahko skrijejo v oblačila ali drugod po stanovanju in se na naše telo prisesajo šele čez dan ali dva, opozarjajo na NIJZ. Klopi, ki se še niso najedli, v tipičnem hišnem okolju preživijo največ 24 ur. Ker imajo radi visoko vlažnost, lahko na vlažnih oblačilih v košari preživijo 2–3 dni. Zato je primerno, da oblačila in perilo, ki smo jih nosili v gozdu, takoj operemo.

Perilo moramo prati pri temperaturi višji od 54 stopinj Celzija. Klopi in njihove ličinke ne preživijo sušenja v sušilniku, če program na najnižji temperaturi traja 90 minut. Klope uničimo tudi s tuširanjem z vročo vodo, ki ima nad 42 stopinj, vendar moramo biti previdni, da se ne opečemo.

Kako klopa pravilno odstranimo? Kapljica olja ni priporočljiva

Klopa je treba odstraniti čim prej, svetujejo na NIJZ.

Za odstranjevanje uporabimo koničasto pinceto, primemo ga čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Pri tem pazimo, da klopa ne primemo za telo, ampak za glavo. Stisk telesa lahko namreč pospeši izločanje okužene sline v kožo. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te čim prej odstranimo.

“Včasih so priporočali, da se klopa zaduši s kapljico olja. Vendar se na ta način poveča verjetnost, da klop okuži vbodno rano,” pravi Eva Grilc z NIJZ.

klop, odstranitev klopa, NIJZ
NIJZ (zajem zaslona)

Po odstranitvi klopa je priporočljivo očistiti kožo z alkoholom ali vodo in milom. Pomembno je tudi, da za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil. Mesto vboda je treba opazovati še vsaj en mesec po odstranitvi klopa. Če se na koži pojavi rdečina, ki se širi in v sredini bledi, naj se bolnik posvetuje z zdravnikom, so zapisali na inštitutu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!