Najbolj umazani predmeti v hotelski sobi – na katerega ste pomislili najprej?

Magazin 13. Maj. 202218:15
Delite:
hotelska soba
Foto: Profimedia

Zdravje, varnost in čistoča so postali pomembnejši kot kdaj prej, seveda še zlasti pri bivanju v hotelu.

Da bi zaščitili varnost gostov in osebja, pa so tudi nekatera hotelska podjetja v zadnjih letih uvedla nove protokole, poroča revija Forbes. Vendar ne vsa. Raziskava je pokazala, da je več večjih hotelskih znamk celo zanemarilo menjavo posteljnine.

Kako čiste so v resnici hotelske sobe in drugi objekti

Ekipa raziskovalcev UpgradedPoints je analizirala prisotnost bakterij na različnih predmetih v številnih hotelih. Izbrani hoteli so nosili dve do pet zvezdic – in rezultati so bili pretresljivi. Primerjali so jih s predmeti v domačem gospodinjstvu.

Na gumbih hotelskih dvigal so denimo našli v povprečju 1477-krat več klic, kot jih je na kljuki domačih straniščnih vrat, in 737-krat več klic, kot jih je mogoče najti na domači straniščni školjki. Celo na kljukah hotelskih vrat je bilo v povprečju 918-krat več klic, kot jih je najti na domači straniščni školjki.

Ugotovili so tudi, da cena bivanja ne zagotavlja nujno večje čistoče. Miller, avtor raziskave, zato svetuje, da tudi v hotelih s petimi zvezdicami ohranite visoke standarde, ko gre za osebno higieno.

Gumbi dvigal in kljuke pa niso edini predmeti, ki se uvrščajo na seznam najbolj umazanih:

Vedro za led. Med virusi, ki se najdejo v vedru, je lahko tudi norovirus, saj gostje vedro pogosto uporabijo za bruhanje. Da, ogabno, toda resnično, pravijo avtorji raziskave.

Daljinski upravljalnik je eden večjih lovilcev mikrobov (E-Coli, MSRA in stafilokoki).

Stolov in kavča v hotelski sobi ne čistijo niti približno tako pogosto kot denimo rjuhe in brisače. Nekdanji menedžer hotela svetuje, da stol vedno z nečim prekrijete.

Podobna zgodba je z zavesami in mizo ter seveda s telefonom na mizi.

Pogosto so spregledana tudi stikala za luči in meniji.

Redkeje se čisti in pere ali pogosto celo izpusti aparat za kavo, posteljno pregrinjalo in okrasne blazine.

Presenetil vas bo tudi rezultat študije, ki jo je opravil mikrobiolog Chuck Gerba!

Dr. Chuck Gerba je preveril čistočo devetih hotelskih sob v Los Angelesu, ki nosijo tri, štiri ali pet zvezdic. V vseh sobah so bili vzeti brisi z devetih enakih predmetov.

Odkril je, da so hotelski sušilniki za lase eden bolj umazanih predmetov v sobi. Najverjetnejši razlog: čiščenje sušilnikov ni obvezno opravilo za hotelsko čistilno osebje, tako kot je čiščenje in razkuževanje stranišč.

Če se odločite, da boste določen predmet očistili sami, dr. Gerba svetuje nekaj previdnosti pri uporabi lastnih razkužil in čistilnih pripomočkov, zlasti kaj brišete in s čim brišete, ker lahko mikrobe sicer le raznesete po drugih površinah.

Vendar nikar ne obupajte

Namen podatkov ni, da bi vas prestrašili. Služijo naj zgolj kot opomnik. Veliko hotelov tudi zelo dobro skrbi za higieno. Poleg tega se mikrobom ne moremo povsem izogniti, saj so del našega ekosistema, dobro je le, da smo previdni. Nekateri mikrobi, denimo fekalni koliformi in MRSA, lahko namreč povzročijo resne okužbe.

Viri: upgradedpoints.com, Forbes

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar