Najdemo ga v vsaki kuhinji, malokdo pa ve, da lahko pomaga do boljšega spanca

Magazin 30. Okt 202311:03 0 komentarjev
Riž
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Se premetavate po postelji in ne morete zaspati? Jejte riž, svetujejo dietetiki.

“Hranila, ki so koristna za spanje, so v živilih, bogatih z ogljikovimi hidrati. To so na primer vitamin B6 in vlaknine,” je po poročanju N1 Sarajevo poudarila dietetičarka Karman Mayer.

Po njenih besedah so ogljikovi hidrati lahko koristni tudi za vaše sanje, jim pa lahko kdaj tudi škodijo – odvisno od tega, če govorimo o sestavljenih ali enostavnih ogljikovih hidratih in s čim jih kombiniramo.

“Ogljikovi hidrati z visokim glikemičnim indeksom, kot je riž, lahko pomagajo izboljšati proizvodnjo melatonina, spalnega hormona, ki pomaga uravnavati notranjo uro telesa,” je po poročanju N1 Sarajevo poudarila dietetičarka Julie Pace.

Raziskava iz leta 2020, v kateri je sodelovalo 60 Japoncev in je bila objavljena v reviji Nutrients, je pokazala, da so tisti, ki so v dveh mesecih riž uživali v vseh treh glavnih obrokih dneva, poročali o boljši kakovosti spanja.

Riž vsebuje tudi magnezij – več ga je v rjavem kot v belem rižu. Magnezij pomaga zmanjšati raven stresa in spodbuja občutek umirjenosti ter sproščenosti, kar lahko posameznikom pomaga hitreje zaspati.

Obenem je riž še vedno eno izmed cenejših živil na trgu, ki ga lahko kombiniramo z večino jedi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!