Največja poraženka na Evroviziji: država, ki je bila največkrat na zadnjem mestu

Magazin 16. Maj 202219:16 1 komentar
Norveška
EBU/CORINNE CUMMING

V soboto se je zaključilo letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije. Že tretjič, odkar sodeluje na tem festivalu, je slavila Ukrajina s pesmijo Stefania. Zadnje mesto v finalu je pripadlo Nemčiji, Slovenija pa je bila v prvem polfinalnem večeru zadnja. In čeprav se zdi, da na Evroviziji že leta ne dosegamo zavidljivih rezultatov, pa nismo najslabši. To nečastno mesto namreč pripada Norveški, ki je bila kar enajstkrat na zadnjem mestu.

Evrovizijski prah se tudi po sobotnem večeru še ni polegel. Na velikem evropskem odru je slavila ukrajinska skupina Kalush Orchestra s pesmijo Stefania. Skupaj s točkami strokovnih žirij in telefonskega glasovanja so prejeli 165 točk več pred drugo uvrščeno Veliko Britanijo. Tretje mesto je zavzela Španka Chanel. Velika favoritka Evrovizije 2022 — Konstrakta, ki prihaja iz Srbije, je na koncu pristala na petem mestu. Slovenija se po torkovem prvem predfinalnem večeru ni imela priložnosti predstaviti še v soboto. V polfinalu nam je uspelo zbrati le 15 točk in smo tako bili na letošnjem tekmovanju država z najslabšim rezultatom.

A precej slabše kot nam, se je v zgodovini tega tekmovanja godilo Norveški, ki je letos dosegla 10. mesto s pesmijo Give That Wolf a Banana. Norveška je namreč največja poraženka Evrovizije, saj je bila kar enajstkrat na zadnjem mestu, in sicer leta 1963, 1969, 1974, 1976, 1978, 1981, 1990, 1997, 2001, 2004 in 2012. Na drugi strani pa so zmagali trikrat — leta 1985, 1995 in 2009. Zadnja zmaga je bila za Norvežane še posebej odmevna, ko je srca Evropejcev osvojil takrat 23-letni Alexander Rybak s pesmijo Fairytale.

Najuspešnejša na tem tekmovanju je Irska, saj je zmagala kar sedemkrat, takoj za njo je s šestimi zmagami Švedska. Luksemburg, Francija, Nizozemska in Velika Britanija so slavile petkrat.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje