Ne delajte teh napak, ko ima vaš otrok vročino

Magazin 23. Nov 202211:53 2 komentarja
otrok, bolezen, vročina, povišana telesna temperatura
PROFIMEDIA

Prihaja čas prehladnih obolenj, gripe in viroz, s tem pa tudi eden najpogostejših simptomov teh bolezni: povišana telesna temperatura. Veliko staršev meni, da otrokova vročina nakazuje na urgentno stanje ali resno bolezen, a to ni nujno res. Kot navaja pediatrinja Alanna Levine, obstaja nekaj napak, ki jih starši najpogosteje počnejo, ko njihov otrok postane vročičen. Katere napake so to in kako lahko otroku škodijo?

Pregrevanje otroka

Pediatrinja Alanna Levine za spletni portal Cafe Mom starše opozarja, da otroka, ki ima vročino, nikakor ne smejo dodatno greti. Ko otroku raste temperatura, lahko otrok toži, da ga zebe, lahko ima hladne roke in noge. A če starši otroka grejejo, s tem samo še spodbujajo rast temperature in otrokovo pregrevanje, kar pa lahko, še posebej pri otrocih, mlajših od dveh let, povzroči vročinske krče. Starši morajo tako storiti ravno nasprotno: otroka sleči, mu ponuditi več tekočine, sirup, ga oprhati ali okopati v mlačni vodi, ga rahlo osušiti in ga obleči v ohlapna bombažna oblačila. Temperaturo je nato treba, če se ta ne zniža sama, aktivno zbijati vsako uro in se odzvati ob nenadnih povišanjih.

Otroka takoj peljete v bolnišnico

Povišana temperatura, če ni previsoka, ni nujno stanje. Da otroka takoj ob povišani telesni temperaturi odpeljete v bolnišnico, je torej napaka, čeprav to počne veliko staršev. “Mnogi starši se žal prehitro odzovejo in naredijo paniko, ko zanjo ni nobene potrebe. Pomembno je, da ljudje razumejo, da je povišana temperatura v resnici obrambni mehanizem, ki otroku pomaga pri boju proti boleznim in okužbam,” pove pediatrinja in doda, da ni treba obiskati zdravnika, če vročina ni previsoka ali se stanje izboljšuje.

Obisk zdravnika je potreben, če je otrok mlajši od treh mesecev in ima vročino, višjo od 37,8 stopinje Celzija; če ima starejši otrok vročino, višjo od 39,4 stopinje Celzija; če vročino spremljajo drugi bolezenski znaki ali če vročina traja več kot nekaj dni.

Zdravila brez posvetovanja s pediatrom

Kakršnokoli zdravljenje z zdravili brez predhodnega posveta s pediatrom je, kot opozarja Levine, zelo slaba ideja. Dodaja, da je večina staršev z zdravili sicer previdna, nekateri pa dajo otroku zdravila, ne da bi se prej posvetovali s pediatrom. “Kot tudi sami ne bi vzeli zdravila brez recepta za resnejše stanje, tako bi morali ravnati tudi pri vašem otroku, saj mu lahko sicer naredite več škode kot koristi,” pojasnjuje pediatrinja.

Otroka hladite z alkoholnimi obkladki

Alkohol lahko že v nekaj minutah povzroči pordelost kože in dodatno pregrevanje. Ker se vpije skozi kožo, lahko povzroči zastrupitev, prav tako otrok vdihuje alkoholne hlape, ki se dvigajo iz vroče kože. Alkoholni obkladki po mnenju pediatrinje nikoli niso dobra ideja.

Nepravilno odmerjate sredstva za zbijanje vročine

Prepogosto jemanje antipiretikov (zdravil za zniževanje vročine), preveliki odmerki (ki so velikokrat posledica odmerjanja glede na otrokovo starost namesto na težo, kot bi moralo v resnici biti), pa tudi slaba kombinacija ibuprofena, paracetamola ali celo svečk voltarena, lahko nenadoma znižajo temperaturo za nekaj stopinj in vročino nadomestijo s podhladitvijo, kar je veliko bolj nevarno kot vzdrževanje zmerno povišane temperature.

otrok, bolezen, vročina, povišana telesna temperatura
PROFIMEDIA

Vztrajate pri mirovanju

Ena od najpogostejših napak je vztrajanje, da mora otrok mirovati. Pediatrinja pojasnjuje, da to ni zares potrebno, če govorimo o malce povišani temperaturi. Zmerna aktivnost ni nevarna, je dopustna ter vam bo pomagala lažje oceniti zdravstveno stanje otroka.

Sredi noči budite otroka

Po navedbah CafeMom več kot polovica staršev sredi noči zbudi otroka, da mu da več zdravil. Pediatri staršem priporočajo, naj otroka pustijo spati, a občasno preverijo njegovo stanje.

Otroka prehitro pošljete nazaj v vrtec ali šolo

Veliko staršev otroka pošlje nazaj v vrtec ali šolo manj kot en dan po tem, ko nimajo več vročine. Počakati bi morali polnih 24 ur, še dodaja pediatrinja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje