26-letna skrivnost Titanika rešena: odkrili so nekaj izjemnega

Svet 08. Nov 202209:30 6 komentarjev
Raziskovanje v bližini razbitin Titanica
PROFIMEDIA

Znanstveniki so na dnu Atlantskega oceana, na širšem območju, kjer ležijo razbitine Titanika, odkrili nekaj izjemnega, a na njihovo presenečenje to niso bile razbitine legendarne čezoceanke.

Znanstvenike je na dnu Atlantskega oceana, kjer ležijo tudi razbitine Titanika, pričakala presenetljiva “najdba”, ki so jo sicer odkrili že pred 26 leti. Takrat so znanstveniki, ki jih je vodil izkušeni potapljač in veteran vojne mornarice P. H. Nargeolet, med raziskovanjem dna in iskanjem razbitin legendarnega Titanika s sonarjem ujeli signal, ki pa jim ga ni uspelo pojasniti. Predvidevali so, da gre še za en del razbitin.

Na začetku letošnjega leta pa se je Nargeolet skupaj še s štirimi znanstveniki vrnil, da bi skušal pojasniti, kaj je leta 1996 sonar odkril. Znanstveniki so pričakovali najdbo novih delov razbitin Titanika, odkrili pa so iz različnih vulkanskih formacij sestavljen skalnati greben, na katerem so dom našli jastogi, globokomorske ribe, spužve in več vrst koral, ki bi lahko bile stare več kot tisoč let.

“Z biološkega vidika je to fascinantno. Živali, ki tam živijo, se namreč zelo razlikujejo od živali v oceanskih breznih,” je povedal Murray Roberts, eden od raziskovalcev na odpravi in profesor uporabne morske biologije in ekologije na univerzi v Edinburgu. Dodal je, da to še pomembnejše odkritje od novih razbitin Titanika, ki ležijo na dveh območjih 4.000 metrov globoko.

Odkritje je edinstveno zato, ker so strokovnjaki doslej predvidevali, da so oceanska brezna, ki ležijo 3.000 do 4.000 metrov pod površjem, večinoma prekrita s peskom. Le nekajkrat prej so znanstveniki na takšnih globinah našli manjše skalne grebene. Roberts je po tokratnem odkritju prepričan, da so takšni grebeni pogostejši, kot so predvidevali do zdaj. Znanstveniki verjamejo, da lahko tovrstna odkritja pomagajo pojasniti tudi razdalje, ki so jih spužve in korale sposobne prepotovati. “Včasih se spužve in korale pojavijo na mestih, ko se sprašujemo, kako so pravzaprav prišle tja. Če je torej takšnih skalnatih grebenov več, kot smo predvidevali, bi nam to lahko pomagalo razumeti porazdelitev teh vrst po oceanu,” je še pojasnil Roberts.

Raziskovalci trenutno analizirajo fotografije in videoposnetke grebena. Z odkritji upajo, da bodo pomagali pri dopolnjevanju znanja o globokomorskem življenju. Roberts želi najdbo povezati tudi s projektom iAtlantic, v katerem se ukvarjajo z raziskovanjem širšega ekosistema Atlantskega oceana.

Blizu Titanika zaznali še en signal

Znanstveniki so sicer pred leti v bližini Titanika zaznali še en signal. Tega namerava Nargeolet raziskati z naslednjo odpravo. Neznani objekt, za katerega predvidevajo, da je še večji od tokratnega odkritja, leži med znano lokacijo razbitin Titanika in novoodkritim skalnatim grebenom, ki so ga poimenovali “The Nargeolet-Fanning Ridge”. Oisín Fanning je strokovnjak, ki je prav tako zaslužen za odkritje grebena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje