Največje napake, ki jih delate pri pečenju ražnjičev

Magazin 07. Maj 202405:09 1 komentar
ražnjiči, pisani ražnjiči, gril, žar, meso na žaru, piknik, zelenjava
Foto: PROFIMEDIA

Če se kdaj sprašujete, zakaj vaši ražnjiči niso takšni, kot ste pričakovali, morda delate napake, ki se jih ne zavedate.

Mogoče so “pisani” ražnjiči z mesom in zelenjavo na fotografijah videti lepo, v praksi pa to ni dobra ideja, piše portal Punkufer.hr.

Če boste skupaj pekli meso in zelenjavo, rezultati ne bodo optimalni – ko bo meso ravno prav pečeno, bo zelenjava že preveč pečena in kašasta. Meso (posebej svinjina ali jagnjetina) potrebuje več časa, da se pravilno zapeče. Strokovnjaki za žar zato priporočajo, da mesa in zelenjave ne pečemo na istem nabodalu, temveč ločeno.

Nekateri na istem nabodalu pečejo tudi različne vrste mesa, kar prav tako ni prav, saj različne vrste mesa potrebujejo različen čas pečenja in temperature, zato se lahko zgodi, da bo kakšen kos prepečen in izsušen, drug pa še napol surov. Enako velja tudi za različne vrste zelenjave. Čebula in paprika bosta pečeni ob približno istem času, ampak zagotovo kasneje kot bučka ali jajčevec.

Pazite tudi, da med posameznimi kosi mesa ali zelenjave pustite dovolj prostora. Tako boste omogočili enakomerno kroženje toplote in meso se bo enakomerno zapeklo z vseh strani. Priporočljivo je, da med kosi mesa pustite od približno enega do največ štiri centimetre prostora.

In še nekaj – kosi mesa naj bodo približno enako veliki. Manjši kosi so namreč hitreje pečeni in pri preveč različno velikih koščkih boste na koncu lahko dobili mešanico napol surovih in napol zoglenelih koščkov, kar ni lepo videti, še manj pa okusiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje