Najvišje zunanje dvigalo na svetu in skalni stolpi, ki so navdahnili film Avatar

Magazin 03. Sep 202212:211 komentar
Foto: Profimedia

Narodni gozdni park Džangdžiadžje, ki leži v severnem delu province Hunan na Kitajskem, je eden najbolj slikovitih narodnih parkov na Kitajskem. Krasijo ga ogromni skalni stolpi, ki tja privabijo množice turistov, bili pa so tudi navdih za ustvarjalce znanstvenofantastičnega filma Avatar iz leta 2009. Da lahko obiskovalci uživajo v neponovljivem razgledu, pa so tam že leta 2002 odprli dvigalo Bailong, ki je največje zunanje dvigalo na svetu.

Dvigalo Bailong, kar v dobesednem prevodu pomeni dvigalo stotih zmajev, je med obiskovalci narodnega gozdnega parka Džangdžiadže zelo priljubljeno, saj se lahko z njegovo pomočjo zelo hitro povzpnejo 326 metrov visoko in uživajo v slikoviti naravi, ki jih obdaja.

Tri dvonadstropne vlečnice lahko na vrh gore popeljejo 46 obiskovalcev v manj kot dveh minutah, na vrhu pa se odpira pogled na nekatere glavne znamenitosti parka, vključno s potokom Golden Whip Stream, goro Tianzi in tako imenovanim južnim nebeškim stebrom. Tega so kasneje preimenovali in se zdaj imenuje “gora Hallelujah” v čast plavajočim goram iz filma Avatar, ki ga je režiral kultni režiser James Cameron.

Najvišje dvigalo na svetu
Profimedia

A dvigalo, ki so ga zgradili leta 2002 in je stalo okoli 26 milijonov ameriških dolarjev, ni bilo vedno tako priljubljeno, kot je danes. Številni lokalni strokovnjaki so bili zelo kritični do projekta, saj naj bi po njihovem mnenju gradnja dvigala stotih zmajev, ki se je začela leta 1999, poškodovala in skazila videz tamkajšnje neokrnjene narave.

Zaradi varnostnih pomislekov je bilo dvigalo prenehalo delovati tri mesece po odprtju, potekale so tudi razprave o tem, da bi ga porušili, vendar so ga čez deset mesecev ponovno odprli. 20 let po odprtju dvigalo ostaja ena glavnih turističnih atrakcij, v zadnjih desetih letih je na vrh popeljalo več kot 60 milijonov turistov. Leta 2015 je postalo tudi uradno najvišje zunanje dvigalo na svetu, priznano s strani Guinnessove knjige rekordov.

najvišje dvigalo na svetu najvišje dvigalo na svetu
Foto: Profimedia
najvišje dvigalo na svetu najvišje dvigalo na svetu
Foto: Profimedia
najvišje dvigalo na svetu najvišje dvigalo na svetu
Foto: Profimedia
najvišje dvigalo na svetu najvišje dvigalo na svetu
Foto: Profimedia

Leta 2016 so preko Velikega kanjona Džangdžiadžje odprli tudi stekleni most, ki je bil ob odprtju tudi najdaljši in najvišji stekleni most za pešce na svetu. V dolžino meri 430 metrov in je na višini 300 metrov, a so ga morali trinajst dni po odprtju začasno zapreti zaradi prevelikega števila obiskovalcev. Po prilagoditvi logističnih in varnostnih ukrepov so ga štiri mesece kasneje ponovno odprli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar