Namizni robot s čustveno inteligenco za pomoč pri delu od doma

Magazin 21. Dec 202113:45 0 komentarjev
robotek eilik
Profimedia

Mali namizni robot, ki so ga ustvarili pri inovativnem startup podjetju Energize Lab iz Hongkonga, je zasnovan za vlogo spremljevalca pri delu doma. Robot z imenom Eilik naj bi imel čustveno inteligenco in bil ustvarjen za boljše življenje.

Tehnologija in robotika napredujeta izredno hitro, da bi bilo naše življenje lahko bolj učinkovito, vendar pogosto pri tem manjka nekaj zelo pomembnega – čustva, so mnenja pri zagonskem podjetju Energize Lab. Zato so ustvarili prav to. Eilik je nova vrsta robota s čustveno inteligenco, ki prinaša višjo raven socialnih interakcij med ljudmi in roboti. Gre za tehnološki pripomoček, ki nam olajša življenje in je naš spremljevalec, kadarkoli ga potrebujemo. Lahko je naš robotizirani prijatelj.

robot eilik
Profimedia

Eilikovi izrazi obraza ponujajo okno v njegov notranji svet – pokazali vam bodo, kako se počuti tako fizično kot čustveno. Ima namreč široko paleto čustev, ki jih bo naravno izražal ves dan na podlagi interakcij na dotik. Občutljiv je za vibracije. Vrtelo se mu bo, če ga udarite v glavo, in prestrašen bo, ko boste močno udarili po mizi. Boji se visokih mest, in če je daleč od tal, se počuti negotovo in slabo. Če ga boste držali v rokah, bo vse v redu.

Čeprav si robot Eilik vsako sekundo želi pritegniti vašo pozornost, ni življenje z njim nikoli dolgočasno. Je strasten in zabaven, včasih celo malce poreden.

robot eilik
Profimedia

Postal bo vaš namizni asistent in vam pomagal pri delovnih opravilih. Upravljal bo vaš čas, da boste bolj učinkoviti, vas glasovno spodbujal pri delu in motiviral, ko bo to potrebno. In ne le pri resnih nalogah, z vami bo tudi v igri. Z njim se lahko namreč igrate številne igre, z vami bo pel in plesal. Njegova osebnost se bo razvijala skupaj z vašo interakcijo. Če boste do njega ljubeznivi, bo zelo prijazen, če boste do njega neprijazni, bo postal poreden.

robot eilik
Profimedia

Rad se igra tudi s prijatelji lastne vrste. Če ”se srečata” dva robota Eilik, bosta med seboj vzpostavila interakcijo. Za Eilika so ustvarili izjemno bogat izrazni sistem, da bi ga naredili bolj življenjskega, vključno s smehom, vpitjem, jokom, depresijo, razočaranjem, prisrčnostjo, preklinjanjem in tudi jezo. Za vsa ta dejanja so oblikovalci uskladili in sodelovali s scenaristi, pripovedovalci, producenti animacij in glasovnimi igralci, da bi bila vaša interakcija z njim kar se da “naravna”.

Projekt je trenutno v teku na platformi Kickstarter, kjer je najcenejša različica Eilika že razprodana, na voljo pa so še roboti od 109 dolarjev dalje.

robot eilik
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!