Napihnjenost, vetrovi, napenjanje – kako si lahko pomagate?

Magazin 25. Nov 202217:45
Napihnjenost
Profimedia

Napihnjenost, vetrovi in napenjanje so izredno neprijetne, a pogoste težave. Ko se pojavijo, iščemo načine, kako jih čim prej odpraviti in si olajšati neprijetne občutke v trebuhu. Pri blažjih oblikah vam pri lajšanju morda lahko pomagajo nekatera zelišča, začimbe in probiotiki. Preverite jih.

Poprova meta

Poprova meta naj bi imela nasploh blagodejne učinke na prebavo in črevesje. Lajšala naj bi težave z napenjanjem, vetrovi, zaprtjem in drisko. Raziskave kažejo, da naj bi imela antispazmodične učinke.

Ta lastnost naj bi pomagala lajšati neprijetne bolečine, ki se lahko razvijejo pri krčenju mišic debelega črevesja. Poprova meta naj bi bila zato koristna tudi pri lajšanju sindroma razdražljivega črevesja, kar je pokazala tudi študija. Z analizo devetih študij so prišli raziskovalci do ugotovitve, da so udeleženci, ki so uživali olje poprove mete (prehransko dopolnilo v obliki kapsul) poročali o zmanjšani bolečini v trebuhu v primerjavi s skupino, ki olja ni uživala.

Profimedia

Čaji

Pomaga lahko tudi pitje nekaterih vrst čajev. Med njimi čaj iz poprove mete, ingverjev čaj, kamilični čaj in čaj iz melise. Kot navaja vir, naj bi imel ingver moč, da pospešuje prebavo ter tako lajša napihnjenost, vetrove in pritisk v želodcu. Pomagal naj bi tudi pri slabosti. Kamilica na drugi strani naj bi sproščala črevesne mišice, melisa pa se lahko pohvali s protivnetnimi in antispazmodičnimi učinki. Podobno kot poprova meta naj bi lajšala napenjanje in napihnjenost (vendar pa melisa še ni bila dovolj raziskana na tem področju).

Kumina

Tudi kumina naj bi imela blagodejne učinke na prebavo in črevesje. Sicer priljubljena začimba v kulinariki obeta tudi pri lajšanju nekaterih prebavnih težav. Vir opisuje študijo, ki je bila opravljena na živalih. Z njo so prišli do ugotovitve, da bi kumina lahko spodbujala boljšo in hitrejšo prebavo ter pomagala pri doseganju primernega ravnovesja prebavnih encimov. Prav tako bi tekoči ekstrakt kumine lahko bil koristen za posameznike, ki imajo sindrom razdražljivega črevesja. To so preverili z manjšo študijo, ki je pokazala izboljšanje stanja pri tistih udeležencih raziskave, ki so uživali ekstrakt kumine.

Profimedia

Probiotiki

Pri lajšanju trebušnih neprijetnosti, kot so napihnjenost, vetrovi in napenjanje, nam morda lahko pomagajo tudi probiotiki. Vendar pa moramo vedeti, kateri sevi so pravi za naše težave. Pri tem vir opisuje predvsem sev bifidobacterium. Njegov učinek so raziskovali tudi s študijo. V njej so udeležence razdelili v dve skupini. Na začetku sta se obe skupini prehranjevali po dieti, ki je spodbujala napihnjenost in vetrove. Potem so udeležence razdelili v dve skupini. Ena skupina je naslednjih 28 dni v redno prehrano dodajala probiotični napitek, ki je vseboval tudi sev bifidobacterium animalis. Tik pred koncem študije pa so vsi tri dni zopet uživali dieto, s katero so želeli povzročiti napihnjenost. Rezultati so po štirih tednih pokazali, da so imeli udeleženci, ki so uživali probiotike znatno manj buren odziv kot primerjalna skupina.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

VIR: https://www.insider.com/, https://www.medicinenet.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.