Naravno ali umetno: katero božično drevo je prijaznejše podnebju?

Magazin 02. Dec 202117:06 > 17:06
Božično drevo
PROFIMEDIA

To je letni čas, ko se večina odpravi na praznične razprodaje. Še pomembnejša pa je izbira božičnega drevesa.

Medtem ko nekateri uživajo v vonju pravega drevesa in veselju ob izbiranju na lokalni kmetiji, se drugi rajši odločijo za preprostost umetnih dreves, ki jih lahko ponovno okrasijo naslednji božič.

Toda potrošniki postajajo vse bolj podnebno ozaveščeni. Vprašanje, katero drevo ima najmanjši vpliv na naš hitro segrevajoč se planet, je postalo pomemben del praznične odločitve. Poleg tega vas bo izbira planetu prijaznega drevesa verjetno uvrstila na Božičkov seznam pridnih.

Torej, katero drevo ima najnižji ogljični odtis – naravno ali plastično, kupljeno v trgovini? Odgovor je zapleten, pravijo strokovnjaki.

“Vsekakor je to vprašanje večplastno in bolj zapleteno, kot si mislite,” je za CNN povedal Andy Finton, direktor za ohranjanje krajine in gozdni ekolog pri Nature Conservancyju v Massachusettsu.

Zato smo naredili seznam – in ga dvakrat preverili – stvari, ki jih morate vedeti, preden se odločite za pravo ali umetno božično drevo.

Prednosti umetnih dreves

Najlažje si je predstavljati, da je ponovna uporaba umetnega drevesa iz leta v leto bolj trajna možnost. Toda Finton je dejal, da so, če umetno drevo uporabljamo manj kot šest let, stroški ogljika višji kot vlaganje v naravno drevo.

“Če umetna drevesa uporabljamo daljše obdobje, se to ravnovesje spremeni,” je za CNN povedal Finton. “Prebral sem, da bi trajalo 20 let, da bi bila ogljikova bilanca približno enakovredna.”

To je zato, ker so umetna drevesa običajno izdelana iz polivinilkloridne plastike ali PVC. Plastika je izdelana na osnovi nafte in nastaja v petrokemičnih obratih, ki onesnažujejo. Študije so prav tako PVC povezale z rakom in drugimi tveganji za javno zdravje in okolje.

Potem je tu še transportni vidik. Po podatkih ameriškega ministrstva za trgovino se večina umetnih božičnih dreves v ZDA uvaža iz Kitajske, kar pomeni, da se izdelki prevažajo z ladjami na fosilna goriva po Tihem oceanu, nato pa jih prevažajo težki tovornjaki, preden na koncu pristanejo na policah distributerja ali pri potrošniku.

Ameriško združenje za božična drevesa, neprofitna organizacija, ki zastopa proizvajalce umetnih dreves, je leta 2018 naročilo študijo WAP Sustainability Consultinga, ki je ugotovila, da je vpliv umetnega drevesa na okolje boljši od pravega drevesa, če ga uporabljate vsaj pet let.

“V študiji so upoštevali dejavnike, kot sta proizvodnja in čezoceanski prevoz,” je za CNN povedal Jami Warner, izvršni direktor ACTA. “Sajenje, gnojenje in zalivanje so upoštevali pri pravih drevesih, ki imajo okvirno obdelovalno dobo sedem do osem let.”

Kakšne so prednosti pravih dreves?

Po podatkih Nacionalnega združenja za božična drevesa v povprečju traja sedem let, da v celoti zraste božično drevo. In ko raste, absorbira ogljikov dioksid iz zraka. Zaščita gozdov in sajenje dreves lahko pomagata preprečiti najhujše posledice podnebne krize z odstranitvijo plina, ki segreva planet, iz ozračja.

Če drevesa posekajo ali sežgejo, lahko ogljik, ki so ga shranila, sprostijo nazaj v ozračje. Toda Doug Hundley, tiskovni predstavnik Nacionalnega združenja za božična drevesa, ki se zavzema za prava drevesa, je pojasnil, da je sekanje božičnih dreves s kmetije uravnoteženo, ker kmetje takoj posadijo več sadik, da jih nadomestijo.

“Ko posekamo drevesa, zelo hitro spet posadimo nova,” je dejal Hundley.

Če je ideja o pohodu skozi gozd, da bi našli popolno drevo, zanimiva, lahko kupite dovoljenje pri ameriški gozdarski službi, ki spodbuja ljudi, da posekajo svoje drevo in ne kupijo umetnega. Po podatkih Recreation.gov lahko sekanje tankih dreves na gostih območjih izboljša zdravje gozdov.

“Zame je prednost odhoda na kmetijo po božična drevesa v nasprotju s sekanjem dreves v gozdu ta, da se učinek odstranjevanja dreves osredotoča na eno lokacijo,” je dejal. “Kmetje so odgovorni za obnovo teh dreves.”

Naravna drevesa imajo tudi gospodarsko korist, saj se večina dreves, ki jih ljudje na koncu dobijo, goji na bližnjih kmetijah. Približno 15.000 kmetij goji božična drevesa samo v ZDA in zaposluje več kot 100.000 ljudi, bodisi za polni ali krajši delovni čas, po podatkih Nacionalnega združenja za božična drevesa.

“Z nakupom naravnega božičnega drevesa podpiramo lokalno gospodarstvo, lokalne skupnosti, lokalne kmete, in zame je to ključni del enačbe ohranjanja,” je dejal Finton. “Ko ima lahko pridelovalec dreves od svoje zemlje gospodarske koristi, je manj verjetno, da jo bo prodal za razvoj, in manj verjetno, da jo bo spremenil v druge namene.”

Odlaganje je pomembno

Drevesa se po koncu praznikov kopičijo na pločnikih, končna destinacija mnogih pa so odlagališča odpadkov, ki močno prispevajo k emisijam metana – močnega toplogrednega plina, ki je približno 80-krat močnejši od ogljikovega dioksida.

“Zelo odsvetujemo odlaganje naravnih božičnih dreves na odlagališčih” je dejal Hundley in dodal, da morajo obstajati “ločena območja za dvoriščne odpadke, kamor sodijo božična drevesa”.

Toda nekatera mesta drevesa predelujejo v korist podnebja in okolja. V New Yorku drevesa, ki so ostala na pločnikih, v določenem časovnem obdobju reciklirajo ali kompostirajo. Mestni sanitarni oddelek ima tudi iniciativo, imenovano MulchFest, kamor lahko prebivalci prinesejo svoja drevesa, da jih sekajo za zastirko in jih uporabijo za prehrano drugih dreves po mestu.

“Ko lastnik ne potrebuje več drevesa, ga v Ameriki običajno drevo sesekljajo v zastirko – in tako se shranjeni ogljik vrne v zemljo,” je dodal Hundley.

Finton je dejal tudi, da je mogoče nekdanja božična drevesca ponovno uporabiti za obnovo habitatov; nadzorujejo lahko erozijo, če so nameščeni ob potokih in rečnih bregovih, in lahko celo pomagajo pri uspevanju podvodnih habitatov, če so nameščeni v rekah in jezerih.

Konec življenja za umetno drevo je precej drugačen. Končajo na odlagališčih – kjer bi trajalo več sto let, da se razgradijo – ali v sežigalnicah, kjer sproščajo nevarne kemikalije.

Zaključek

Pri zapletenih podnebnih prednostih in slabostih imajo prava božična drevesca prednost. Če se odločite za umetno drevo, pa poskrbite, da najdete takšnega, ki vam bo všeč in ga boste uporabljali več let.

Ljudje bi se morali počutiti dobro po sprejeti odločitvi in najti druge načine za spopadanje s podnebno krizo, je dejal Finton.

“Je dilema, a po sprejeti odločitvi bi se morali počutiti dobro, saj lahko v življenju počnemo toliko drugih stvari, ki imajo še večji vpliv na podnebje – na primer manj vožnje ali zagovarjanje politik, ki širijo obnovljive vire energije,” je dejal Finton. “Uživajte v počitnicah in se osredotočite na druge vidike svojega življenja, da zmanjšate vplive podnebnih sprememb.”

Avtorica: Rachel Ramirez/CNN

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje