Nasa nad Lunino površino posnela “desko za surfanje”: za kakšen predmet je šlo

Magazin 11. Apr 202410:14 0 komentarjev
Danuri, južnoikorejski lunarni orbiter
Danuri, kot ga je ujela kamera LRO (Foto: Zajem zaslona/NASA.GOV)

Nasina sonda, ki sicer preiskuje Lunino površino, je na začetku marca posnela predmet, podoben deski za surfanje. A v resnici ta predmet sploh nima oblike deske.

Nasina sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) je v začetku marca nad Lunino površino posnela predmet, podoben deski za surfanje.

LRO že 15 let raziskuje površino našega satelita in neprestano pošilja fotografije centru na Zemlji, kjer jih analizirajo. V centru za upravljanje z LRO so seveda takoj vedeli, za kaj gre. Kamere Nasine sonde so ujele južnokorejski lunarni orbiter Danuri, ki je v tistem času prav tako potoval okoli Lune in je bil v času dogodka od LRO oddaljen nekaj kilometrov. “Vesoljski plovili, ki sta potovali v skoraj vzporednih orbitah, sta se med 5. in 6. marcem 2024 pomaknili druga mimo druge v nasprotnih smereh,” so v izjavi za javnost ob objavi fotografij zapisali pri Nasi.

Danuri, južnoikorejski lunarni orbiter
Danuri, južnokorejski lunarni orbiter (Foto: WIKIPEDIJA)

Danuri ima obliko škatle s solarnimi paneli, kot kaže zgornja fotografija. Zakaj je torej na fotografijah južnokorejska sonda videti sploščena kot deska za surfanje, kot je predmet označil znanstveni portal Livescience.com?

Kamera LRO ima zelo kratek čas osvetlitve, približno 0,338 milisekunde, so pojasnili pri Nasi. Ker pa LRO in Danuri okoli Lune krožita z različnimi hitrostmi, in to v nasprotni smeri, se zdi, da je Danuri mimo LRO švignil s hitrostjo 11.500 kilometrov na uro. Tolikšna hitrost in majhna razdalja med sondama pa sta dovolj, da kljub zelo kratkemu času osvetlitve kamera Danurijevo podobo “razmaže” na kar desetkratno velikost, pojasnjujejo pri Nasi.

To pa ni prvič, da sta se sondi fotografirali. Aprila 2023 je Danuri posnel LRO. Takrat je korejsko vesoljsko plovilo preletelo približno 18 kilometrov nad LRO in naredilo posnetek. Tudi LRO je na korejskem posnetku videti “raztegnjen”, in to zaradi enakega učinka, kot je opisan zgoraj.

LRO, Lunar Reconaissance Orbiter, Luna, sonda, vesolje
LRO v naravni podobi in kot ga je zajel Danuri (Foto: Zajem zaslona/NASA/WIKIPEDIJA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!