Ali veste, zakaj je dobro v hladilniku imeti toaletni papir?

Navdih 21. Jul 202320:10 3 komentarji
Toaletni papir
PROFIMEDIA

Nihče ne mara, da ga ob odprtju hladilnika pozdravi mešanica neprijetnih vonjav. Za eliminacijo vonjav sicer obstaja pretkan trik, ki vključuje rabo rolice nerabljenega toaletnega papirja.

Ste hladilnik kdaj temeljito očistili, pa se še vedno niste mogli znebiti zatohlega in včasih res motečega vonja?

Dejstvo je sicer, da je tako kot ostale stvari v domu, tudi hladilnik treba redno čistiti in pregledovati za hrano, ki ji je mogoče pretekel rok uporabe. Najpogostejši vir vonjav je manjše pozabljeno sadje, razlit sok ali pozabljena posoda z ostanki hrane. Seveda lahko neprijetne vonjave povzroči tudi prevelika vlaga v hladilniku ali uhajanje freona ali amonijaka. Preden boste poskušali hladilnik osvežiti, ga najprej očistite in se prepričajte, da ne prihaja do morebitnih puščanj. Šele ko to storite, se ukvarjajte z načini, s katerimi si lahko pomagate pri odpravljanju neprijetnih vonjav.

Eno izmed sredstev, ki pomaga preprečiti širjenje neprijetnih vonjav, je – verjeli ali ne – toaletni papir. Na zadnjo stran polic v hladilniku postavite svežo rolico toaletnega papirja. Morda se res sliši noro, a vpojne lastnosti toaletnega papirja bodo pomagale absorbirati vonjave, pisanje House Digest povzema N1 Zagreb.

Da bi razumeli, kako lahko toaletni papir absorbira vonjave, je pomembno najprej razumeti, zakaj se vonjave v hladilniku sploh zadržujejo. Ko nekaj oddaja vonj, je to zato, ker sprošča molekule. Te nato potujejo po zraku, še preden jih vaš nos zazna. V toplem in vlažnem zraku je nos še bolj občutljiv in vonjave se lahko širijo hitreje. Hladilnik sicer ni topel, vendar mora biti zelo vlažen.

Iz očitnih razlogov je toaletni papir zasnovan tako, da je izjemno vpojen. Vendar pa ne absorbira tekočin zgolj ob neposrednem stiku, temveč jih lahko absorbira tudi iz zraka. Če ste se kdaj v kopalnici po vročem tušu dotaknili rolice toaletnega papirja, ste verjetno opazili, da je nekoliko vlažna. Zato torej, če čisto rolico toaletnega papirja postavite v hladilnik, bo ta absorbirala nekaj vlage iz notranjosti in s tem tudi smrdljive delce.

Če boste poskusili to metodo, uporabite čisto in svežo rolico toaletnega papirja, in sicer takšno, ki ni odišavljena. Pri tem nikakor ne vzemite iz kopalnice uporabljene rolice, ker verjetno vsebuje delce od splakovanja straniščne školjke. Po nekaj dnevih toaletnega papirja v hladilniku rolico zamenjajte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje