
Babica Ankica je delila nekoliko manj običajen recept za pripravo bezgovega sirupa.
Beli bezgovi cvetovi ponekod s svojim vonjem že oznanjajo, da je poletje pred vrati. Zdaj je tudi čas za pripravo bezgovega sirupa. Babica Ankica s hrvaške kmetije Organski vrt je delila recept za bezgov sirup.
Bezgove cvetove nabiramo ob sončnem vremenu – izključno tiste, ki so popolnoma razcveteni in imajo rumen medonosni prah, piše Zadovoljna.hr. Pozorni bodite na lokacijo nabiranja – onesnažena območja in jarki nikakor niso primerni. Za pripravo boste potrebovali nekoliko večji lonec in steklenice ter pokrovčke za shranjevanje. Tistim, ki želijo pripraviti različico z manj sladkorja, svetujejo, naj imajo v mislih, da je sladkor naravni konzervans – če ga je manj, se namreč poveča tveganje, da se sirup hitreje pokvari.
Spodnji recept zadostuje za približno štiri litre sirupa. Če želite pripraviti večjo ali manjšo količino, preprosto prilagodite razmerja svojim potrebam.
Sestavine za bezgov sirup
30 bezgovih cvetov
3 litri vode
40 g citronske kisline
3 limone
3 kilogrami sladkorja

Priprava bezgovega sirupa
Bezgove cvetove namočite v vodo skupaj s citronsko kislino in na rezine narezane limone (z lupino). Dobro premešajte in pustite stati na hladnem in temnem mestu 24 ur.
Naslednji dan tekočino precedite, dodajte sladkor in dobro premešajte. Mešanico pustite še 24 ur, občasno premešajte.
Po 48 urah je sirup pripravljen za prelivanje in shranjevanje v steklenice. Tako pripravljen sirup lahko hranite do enega leta na hladnem in temnem mestu.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje