Chevrolet predstavil Corvette, kakršne ni bilo še nikoli

Navdih 30. Jan 202315:30
avto
Chevrolet

Nova izvedba ne bo nosila imena Stingray, temveč E-Ray, in prinaša kar nekaj novosti.

Chevrolet Corvette velja za pravo ameriško legendo. Pravzaprav velja za njihov prvi pravi športni avtomobil in izvira še iz časov, preden so nastali sloviti ”mišičnjaki”, kot je Camaro, Ford Mustang in podobni. Vse do prihoda 8. generacije je šlo za klasično zasnovan kupe s spredaj postavljenim motorjem. V zadnji generaciji so tega najprej prestavili za voznika, zdaj pa športniku ob 70. rojstnem dnevu namenili še en, doslej nikoli uporabljen dodatek.

Corvette E-Ray je namreč prva Corvette, ki bo na voljo tudi z elektrificiranim pogonskim sklopom, natančneje kot klasični hibrid. Poleg 6,2-litrskega motorja zasnove V8 bo namreč avtomobil opremljen tudi z elektromotorjem, ki ponuja dodatnih 117 kilovatov ali 160 ”konjev” moči. Te bo tako zdaj na voljo kar 655 ”konjev” ali 471 kilovatov, kar bo med drugim omogočalo pospešek do 100 kilometrov na uro v le 2,5 sekunde.

Chevrolet
Chevrolet
Chevrolet
Chevrolet

Čeprav bo spredaj nameščen elektromotor ponujal tudi povsem električno vožnjo (a po zaslugi 1,9 kilovatne ure ”velike” baterije le nekaj kilometrov) in posledično štirikolesni pogon (česa Corvette prav tako še ni imela), pa prihaja še kar nekaj drugih zanimivih novosti. Tako bo recimo avtomobil serijsko opremljen s prilagodljivim vzmetenjem, serijskimi ogljiko-keramičnimi zavorami in pa slabih 10 centimetrov širšo karoserijo, če naštejemo le nekaj najpomembnejših elementov.

Corvette E-Ray pa vendarle ne bo na voljo takoj. Kupcem jo bodo pri Chevroletu prvič ponudili šele s prihodnjim modelnim letom, ob tem pa so razkrili tudi cenik. Za osnovno opremljeno kupejevsko izvedbo bo tako treba odšteti 104.295 dolarjev, različica s trdo pomično streho pa bo dražja za vsaj sedem tisočakov. No, glede na priljubljenost Corvette dvomimo, da bo kupcev zmanjkalo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.