Dietetiki na TikToku vas želijo prepričati: Opustite dieto

Navdih 04. Feb 202307:28 0 komentarjev
Ženska na dieti
PROFIMEDIA

Številni dietetiki so začeli govoriti, kar ste si morda vedno želeli slišati, a si niste mislili, da boste – prenehajte biti na dieti.

Poiščete jih lahko na platformah družbenih omrežij, kot je TikTok, na katerih želijo z najnovejšimi trendi in znanstveno podprtimi informacijami doseči mlajše generacije, piše CNN. “Dietetiki proti dieti” hočejo ljudi odvrniti od tako imenovane “kulture diet”, za katero pravijo, da daje prednost manjšim konfekcijskim številkam pred zdravjem in drastičnim omejitvam pred spremembami življenjskega sloga.

“Ljudje v fitnesu so tisti, ki demonizirajo hrano,” je povedala Sarah Williams, dietetičarka in lastnica TikTokovega računa Nutritionalsarah. Namesto glamuroznih fotografij in nemogočih nizkokaloričnih diet želi na svojem profilu objavljati vsebino, s katero bo omogočila “dostopno in prijetno različico zdravja”.

Če so strokovnjaki nekoč poudarjali večji vnos “dobre” hrane in izločanje “slabe”, nova generacija dietetikov govori o bolj uravnoteženi, trajnostni spremembi in odpravljanju slabe vesti zaradi hrane – za življenje, ki je zdravo na več načinov.

“Če imamo slabo vest in čutimo krivdo zaradi hrane, bi lahko imeli sestavljen načrt obrokov z najbolj hranljivimi snovmi na svetu, pa nam to ne bi koristilo zaradi te krivde in sramu ter psiholoških učinkov diet in omejevanja,” je dejala Sam Previte, dietetičarka in ustanoviteljica TikTokovega računa Find Food Freedom.

Sporočilo se zdaj bolj širi po družbenih omrežjih, vendar ima daljšo brado. Nekateri dietetiki že več kot 20 let spodbujajo intuitivno prehranjevanje, ki krši prehranska “pravila” in se osredotoča na to, kaj pravi telo.

Biti prijaznejši do sebe in uživati v hrani, ki jo jeste, je ne le bolj zabavno, ampak deluje tudi bolje kot tradicionalni pristop k prehrani, so povedali dietetiki.

“Zato je prehranska industrija tako uspešna. To je industrija, vredna več milijard dolarjev, ker to počne toliko ljudi, jim spodleti in se nato vrnejo na dieto,” je dejala Steph Grasso, dietetičarka in lastnica TikTokovega računa Stephgrassodietitian. “Sem proti dietam. Sem proti tem modnim dietam in hitrim rešitvam, ker na dolgi rok ne delujejo.”

Grasso, Previte in Williams so dietetičarke in služijo prek TikTokovega sklada za ustvarjanje in plačanih partnerstev na spletnem mestu.

Različne raziskave kažejo, da dieta ne vodi do dolgoročnega uspeha pri izgubi telesne teže. Drastičnemu zmanjšanju telesne teže bo verjetno sledilo njeno ponovno naraščanje. Po študiji iz leta 2017 pa so počasne, trajne spremembe pogosto uspešnejše.

“Moje najboljše priporočilo za ljudi, ki temelji na tej raziskavi, je, da poskušajo ohraniti podobno prehranjevanje iz dneva v dan,” je povedala Emily Feig, glavna avtorica študije in podoktorska sodelavka v splošni bolnišnici Massachusetts. “Ustvarjanje navade zdravega, doslednega prehranjevanja lahko pomaga zmanjšati variabilnost telesne teže in bolj dosledno izgubljati težo, tudi če je to počasi.”

Dieta lahko vpliva tudi na vaš um. Ko drastično shujšate, se vaš metabolizem spremeni, tako da zahteva še manj kalorij za nadaljnje hujšanje. In nevrološke spremembe lahko povzročijo, da se omejite pri uživanju “priljubljenih živil”, zaradi česar boste še bolj hrepeneli po njih.

Ko se enkrat vrnete k hrani, ki ste ji se upirali, gre od tam pogosto le navzdol, je povedala Brooke Alpert, dietetičarka in avtorica knjige “The Diet Detox: Why Your Diet Is Making You Fat and What to Do About It”.

Občutek krivde zaradi izbire hrane povzroči, da izbirate še slabše, in tako to postane cikličen vzorec, je dejala Alpert. “Obstaja čas in prostor za pomfrit, pico in kos torte.”

Zdrav odnos do hrane

Kar učinkuje bolje, je razvoj zdravega odnosa do hrane, pravijo strokovnjaki. Ti želijo pomagati ljudem, da na novo opredelijo, kaj to pomeni.

“Veliko je definicij zdravega odnosa do hrane. Zame gre res samo za spoštovanje do hrane, ki jo jeste,” je dejala Grasso. To pomeni, da cenimo funkcijo in hranila, ki jih zagotavlja, pa tudi užitek in družbene vidike, ter se “vsekakor ne bojimo jesti sladice ali iti ven na obrok,” je dejala Grasso.

Strokovnjaki so povedali, da je del cenjenja hrane odprava morale v zvezi s hrano.

“Nisi boljši ali slabši človek, če izbereš čokolado namesto jabolka,” je dejala Williams. Pri hujšanju ni treba biti v nasprotju z vašim zdravim odnosom do hrane, je dodala.

“Lahko shujšate, tudi če to ni igra obsedenosti,” je dejala Williams. “Še vedno lahko uživate v hrani, ki vam je všeč, in ni vam treba odpovedati načrtov s prijatelji. Še vedno lahko živite polno življenje in ste še vedno na dobri poti do hujšanja.”

Dodajanje namesto omejevanja

Ne glede na to, kakšni so vaši zdravstveni cilji – glede prehrane ali teže – opuščanje hrane, ki se šteje za “slabo”, tako ali tako ne deluje, pravijo dietetiki.

“V redu, izgubili ste teh 5, 10 kilogramov. Kakšen bo vaš življenjski slog, ko boste dosegli ta cilj? Ali boste nadaljevali po tej omejevalni poti ali boste uvedli bolj vključujoč življenjski slog?” sprašuje Williams.

Dietetiki, kot sta Williams in Grasso, zagovarjajo dodajanje živilom namesto omejevanja in majhne, postopne spremembe namesto velikih in dramatičnih.

“To omejevanje dejansko lahko naredi več škode kot koristi,” je dejala Grasso. “Morda boste izgubili več kilogramov, a sčasoma se bo ta teža vrnila in potem boste morda celo pridobili več, ker ste se tako zelo omejili.”

Njihova vsebina na TikToku se ne osredotoča na to, kaj izključiti iz diete, katere restavracije so na črnem seznamu ali kako vnesti manj kalorij. Namesto tega “pridigajo” o dodajanju hranil v obroke, da bi vzpostavili ravnovesje.

To lahko pomeni, da zajtrkujete pico, a potem poskrbite, da testeninam za kosilo dodate veliko zelenjave. To lahko tudi pomeni, da pojeste košček čokolade, ki ste si ga tako zaželeli, uživate in nadaljujete svoj dan. Lahko pa pomeni, da naročite hrano, ki vam zagotovi dobro ravnovesje ogljikovih hidratov, beljakovin, zdravih maščob in zelenjave.

“Ljudje, ki so na dieti ali samo poskušajo imeti bolj zdrav način življenja, velikokrat omejujejo vnos hrane,” je dejala Grasso. “To idejo bi rada spremenila v drugo smer – kaj lahko dodate svojemu življenju.”

“Ne, kar lahko odvzamem, ampak kaj lahko dodam krožniku, da se bo telo kar najbolje nahranilo,” je dodala Williams.

Avtorica: Madeline Holcombe/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!