Doktor znanosti iz Hrvaške pustil službo in začel delati nekaj povsem drugega

Navdih 23. Sep 202305:51 0 komentarjev
Davor Šušković
Foto: osebni arhiv Davorja Šuškovića

Pravijo, da sanjskega poklica ni. Kaj pa če vaš hobi postane poklic? Bi bili pripravljeni slediti svojemu srcu, čeprav bi se za to morali odreči karieri? Hrvat Davor Šušković je tvegal in obrestovalo se mu je. Nekoč perspektivni doktor znanosti je postal žar mojster, in kot pravi, je njegovo življenje zdaj postalo lepše.

Vse se je začelo pred šestimi leti, ko je žena moža prijavila na kuharsko delavnico peke na žaru, piše spletni portal dnevnik.hr. Lahko bi rekli, da je šlo za ljubezen na prvi pogled. Davorja Šuškovića je kuharska delavnica tako navdušila, da si je kupil prvi žar.

Davor Šušković je svoj prosti čas začel preživljati ob žaru, spoznaval je ameriški način peke mesa, predvsem pa je ob tem veliko eksperimentiral. Žar ga je posrkal vase. Priprava posebnih kosov mesa, oglje, ogenj, marinada, suho zorenje, počasno kuhanje, najrazličnejše metode peke na žaru. Skoraj ni bilo stvari, ki se je Davor ne bi lotil. Ne le lotil, temveč poglobil vanjo. Svoje domače je razvajal z juhami z žara, glavnimi jedmi in sladicami, piše hrvaški portal.

Dober glas seže v deveto vas

Ljudje so kmalu slišali za novega žar mojstra. Mamljiv vonj pa ni prihajal iz restavracije, ampak izza ograje bližnjega balkona. Ljudje so na vsak način želeli preizkusiti kulinarične mojstrovine z žara. Šušković je svoje naročnike trikrat na teden razvajal z rebrci, burgerji in steaki. Ulica pod balkonom se je pogosto spremenila v kačo vozil, ki so potrpežljivo čakala na svoje naročilo. Nekateri so na jedi čakali en teden, spet drugi so se pripeljali iz 20 kilometrov oddaljenega kraja, piše portal.

Vse skupaj bi lahko ostalo le pri hobiju, če se ne bi vmešal zadnji manjkajoči delček sestavljanke. Podjetniška žilica z imenom Goran Vrabac. Šušković je Vrabca, uspešnega podjetnika, navdušil nad žarom. Staknila sta glavi in rodili so se novi projekti. Kakor nadaljuje dnevnik.hr, je dvojec ustanovil podjetje in začel pripravo hrane na festivalih in zasebnih dogodkih. Še vedno je bil to zgolj hobi, ves denar pa sta vložila v nove podvige.

Žar mojstra Davor Šuušković in Goran Vrabac
Zmagovalna kombinacija: Goran Vrabac in Davor Šušković. (Foto: osebni arhiv Davorja Šuškovića)

Bobu bo treba reči bob

Vrabac je naredil prvi korak in predlagal, da hobi postane služba. Šuškovića so sprva razjedali dvomi. Kaj pa če si bo kasneje premislil? Bo v njegovi stroki še prostora zanj? Pred tem je namreč kariero gradil v elektroakustiki in bil uspešen v svoji stroki, še poroča dnevnik.hr. Po premisleku je presodil, da je dovolj vešč in da se bo v stroki vedno našel prostor zanj, če se bo tja želel vrniti.

“Odločitev ni bila lahka, a v trenutku, ko sem se odločil, sem vedel, da sem se dobro. Ko je prišel moj prvi dan v novi službi, sem se lahko vprašal le, zakaj tega nisem naredil že prej. To je tako olajšanje,” je za dnevnik.hr dejal novopečeni poklicni žar mojster. O njegovi “tvegani” odločitvi so sprva dvomili tudi njegovi bližnji, a Davor jih je pomiril, da tveganj, dokler delajo na tako kakovostnem nivoju, ni. Sledil je uspeh.

Delavnice se polnijo kot za šalo, nov tandem pa je že skoraj festivalska stalnica. Čeprav se morda vse skupaj sliši sanjsko, je tudi naporno, piše portal. Delovni čas in hiter tempo bi utrudil marsikoga. To tudi ni delo za vsakogar, sploh pa ne za tiste, ki ne marajo ure in ure stati ob žaru, se družiti z ljudmi in se v nedogled pogovarjati o hrani, piše portal.

“Vse je veliko lepše, bolj sem pozitiven”

“Včasih vstanem ob 5.30 in se začnem pripravljati, domov pa se vrnem opolnoči. Vseeno nimam občutka, da je bil to delovni dan. V teh osmih mesecih se mi je znižal pritisk, vse je veliko lepše, bolj sem pozitiven. V avtu neprestano pojem. Stvari so se postavile na svoje mesto,” navdušeno pojasnjuje Šušković. Kot kaže, mu je nov poklic pisan na kožo, saj se rad druži z ljudmi. Kot pripoveduje, je stresno pred samim dogodkom, v času priprav in lovljenju časovnih rokov, ko pa se dogodek začne, se veselje zanj, kot pravi, začne.

jedi iz žara
Žar mojstra se igrata s pripravo najrazličnejših kulinaričnih poslastic. (Foto: osebni arhiv Davorja Šuškovića)

Obožuje interakcijo z ljudmi. Skupaj z njimi odkriva nove načine peke na žaru, o kateri, tako on, pred nekaj leti ni imel pojma. Veseli ga, da lahko na zabaven in interaktiven način prenaša znanje in širi “kulturo žara”, še piše portal.

“Žar ni zgolj nekaj, kar pride na mizo, žar je celotno vzdušje, žar so ljudje, zgodbe, pijača, zabava … Žar je specifičen in vedno je nekaj pozitivnega v tem,” še pojasni za dnevnik. hr.

Dvojec se je nedavno mudil tudi na prestižnem ameriškem tekmovanju v peki žara, ki ga organizira KCBS, največja kulinarična organizacija na svetu. S svojo jedjo iz govejih prsi je na koncu zasedel šesto mesto. Kot pravita žar mojstra, sta ugotovila, da so Hrvati še vedno krepko zadaj v načinu, kako se ostali lotevajo peke na žaru. “V vsakem grižljaju česarkoli, kar smo tam poskusili, se čuti vsaka sestavina, ki so jo uporabili,” ne skriva navdušenja Šušković, ki upa, da bo zanimanje za tekmovalni žar med Hrvati vzbudilo še več zanimanja. Le tako se lahko učijo drug od drugega in napredujejo, meni.

Za zdaj odpiranje restavracije dvojca ni na vidiku. “Ne vem, kaj se bo zgodilo, ali bova čez pet let imela tri restavracije ali sedem kulinaričnih vozil ali pa bova organizirala delavnice po vsem svetu. Bomo videli, v katero smer nas bo vse skupaj odpeljalo,” je zaključil Šušković in pristavil, da vseskozi delata in iščeta nove priložnosti za prihodnost.

Davor Šušković in Goran Vrabac
Dvojec nima povsem začrtanih poti za prihodnost. (Foto: osebni arhiv Davorja Šuškovića)