Kaj je bolj zdravo – mast ali olje? Odgovor vas bo presenetil

Navdih 04. Feb 202405:55 2 komentarja
svinjska mast
Foto: PROFIMEDIA

V svetu kulinarike se nenehno pojavljajo različna mnenja o tem, katera maščoba je bolj zdrava – živalska maščoba oziroma mast ali rastlinska olja.

Dietetiki in nutricionisti imajo različne nasvete o zdravem prehranjevanju, vsi pa se strinjajo na eni točki – nobeno posploševanje ni dobro. In odličen primer za to je mast, ki je bila izgnana iz naše prehrane, zdaj pa lahko pogosto beremo in slišimo, da je v bistvu bolj zdrava od rastlinskih olj. Pa je res?

Mast je maščoba iz živalskih proizvodov, kot so meso, mleko in maslo. Tradicionalno so nasičene maščobe, prisotne v masti, veljale za nezdrave, saj naj bi povečale raven holesterola v krvi in s tem tveganje za srčno-žilne bolezni. Vendar pa novejše raziskave postavljajo ta stališča pod vprašaj.

Raziskava, ki je bila leta 2017 objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, ugotavlja, da nasičene maščobe same po sebi ne povečujejo tveganja za srčno-žilne bolezni. Pomembno je namreč upoštevati celoten prehranski kontekst.

V nasprotju s splošnim prepričanjem je mast dejansko lahko zdrav dodatek vaši prehrani, če jo uživate v zmernih količinah.

Uporaba masti za cvrtje namesto, na primer, sončničnega olja, bi lahko zmanjšala tveganje za bolezni srca in raka, pravijo britanski znanstveniki. Raziskava, izvedena v okviru BBC-jeve oddaje “Trust me, I’m a doctor” (Zaupaj mi, zdravnik sem), je dokazala, da je svinjska mast bolj zdrava kot olje, piše N1 Beograd.

V okviru omenjene oddaje naj bi skupina raziskovalcev odgovorila na vprašanje, “s katerimi maščobami in olji je najboljše kuhati”.

sončnično olje
Profimedia

Skupini prostovoljcev so dali več vrst maščob in olj – sončnično, koruzno, hladno stiskano repično in oljčno olje (rafinirano ter ekstra deviško), maslo in mast – ter jih prosili, naj jih uporabljajo pri kuhanju. Udeležence v raziskavi so prosili, naj po kuhanju zberejo ostanke olja, ki so ga nato analizirali na Leicester School of Pharmacy na univerzi De Montfort.

Strokovnjak Michael Mosley je razložil, da se pri segrevanju olj in maščob med cvrtjem ali kuhanjem spremeni njihova molekularna struktura. “Prihaja do oksidacije, kjer olja reagirajo s kisikom v zraku, tvorijo aldehide in lipidne perokside.” Podoben proces se dogaja tudi pri sobni temperaturi, vendar počasneje. “Ko lipidi postanejo žarki, oksidirajo,” je pojasnil.

“Sončnično in koruzno olje sta v redu, če ju ne izpostavljate vročini, kot je cvrtje ali kuhanje,” je dejal profesor Martin Grootveld. “Če bi lahko izbiral med mastjo in večkrat nenasičenimi maščobami, bi vsakič izbral mast,” je dejal.

Čeprav ima mast holesterol, je ta dober

N1 Beograd piše, da svinjska mast, čeprav je bogata s holesterolom, dejansko pomaga uravnavati tvorbo holesterola v telesu. Prenizka raven holesterola v krvi pa je povezana z večjim številom smrti, depresijo, samomorilnim in agresivnim vedenjem ter Alzheimerjevo boleznijo. Torej, raven holesterola v masti lahko obravnavamo kot varnostni dejavnik za ohranjanje zdravja, ne pa kot nevarnost zanj.

100 gramov maščobe vsebuje 95 miligramov holesterola.

Čeprav naše telo potrebuje holesterol, lahko prevelik vnos povzroči visok LDL (lipoprotein nizke gostote) v krvi, znan tudi kot “slab holesterol”. Visoka raven LDL lahko povzroči kopičenje lipidov v krvnih žilah, kar povzroči bolezni srca in možgansko kap, piše spletni portal healthnews.com.

Prednosti svinjske masti

Poleg ribjega olja je mast največji vir vitamina D. Idealna je za dušenje in cvrtje, ker je nevtralnega okusa.

Svinjska mast vsebuje topne vitamine, kot so vitamin A, E in K, ki so pomembni za različne funkcije v telesu, vključno z zdravjem kosti, vida in imunskega sistema.

Številne raziskave so pokazale, da ima svinjska mast 33 odstotkov manj nasičenih (slabih) maščob kot maslo, dvakrat več tistih “dobrih” nenasičenih in trikratni delež omega 3 maščobnih kislin.

svinjska mast
Foto: PROFIMEDIA

Nekatere študije so trdile, da živalske maščobe povečujejo tveganje za srčne bolezni, dokazano pa je, da je bila v obdobju, ko je bila mast v uporabi, stopnja teh bolezni zelo nizka.

Svinjska mast vsebuje nekatere maščobne kisline, ki so pomembne za normalno delovanje telesa. Nekatere od teh maščobnih kislin so esencialne, kar pomeni, da jih telo samo ne more proizvajati in jih moramo vnesti s hrano.

Visoka točka dimljenja

Ta mast ima zelo visoko točko dimljenja, kar pomeni, da lahko prenese visoke temperature brez razgradnje in ustvarjanja škodljivih spojin. Zaradi tega je odlična izbira za cvrtje in dušenje. Rastlinskih maščob namreč ne izpostavljamo visokim temperaturam, saj imajo nižje točke dimljenja, nenasičene maščobne kisline se pri visokih temperaturah spremenijo v transmaščobe.

Naravni ojačevalec okusa

Svinjska mast lahko izboljša okus hrane. Lahko jo uporabimo pri praženju zelenjave in pripravi omak, v testu za peciva ali pa kot osnovo za omake in juhe. Nekateri kuharji celo ustvarjajo sladke dobrote, kot so piškoti ali torte, ki jim svinjska mast dodaja bogastvo okusa, še piše srbski N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje