Kaj lahko naredite, če ob nedeljah ne morete zaspati?

Navdih 26. Mar 202309:30
spanec
Profimedia

Nedelje so za nekatere lahko zelo stresne in jih nikakor ne izkoristijo za sproščanje in druženje. Skrbi jih namreč, kaj bo naslednji dan, kaj jih bo pričakalo v službi, kako se bo začel nov teden ... Tu je nekaj načinov, ki vam lahko pomagajo, če imate tudi vi težave.

Kdaj ste se z nedelje na ponedeljek nazadnje dobro naspali? Se ne spomnite? Niste edini. Za marsikoga nedelja ni prost dan za izlet, druženje ali sproščanje, temveč stresen dan, saj odštevajo minute do ponedeljka in zvečer dolgo ne morejo zaspati.

Razlogov, zakaj ob nedeljah ne morete spati, je lahko veliko:

– zaskrbljenost,

– strah,

– neprijetno delovno okolje,

– zanemarjanje službenih dolžnosti,

– občutek prezaposlenosti z zadolžitvami,

– uničen spalni ritem med vikendom,

– dolgočasno delo,

– nezdravi odnosi s sodelavci ali šefom.

Ste se našli v katerem izmed razlogov ali se vam po mislih podi kaj drugega? V vsakem primeru je tu nekaj načinov, kako lahko poskusite umiriti svoj um in poskrbeti za boljši nočni spanec:

Naspite se že v petek

Vaše težave s spancem so lahko posledica tega, da med vikendi zanemarite odhod v posteljo in ostanete budni več ur v noč. V soboto lahko spite dlje in v nedeljo tudi, potem pa je tu zgodnje ponedeljkovo jutro, ki ga sovražite. Kaj ko bi aktivnosti med vikendom prilagodili tako, da v posteljo ne bi odhajali veliko pozneje kot običajno? Poskušajte ohraniti spalni ritem.

Je težava v službi?

Stres, strah ali druga nakopičena negativna čustva, ki jih imate v službi in tudi doma, vas lahko spravijo v velik stres. Celo tako velik, da ne boste sproščeni niti v prostem času ali npr. na proste dneve, ko bi lahko brezskrbno srkali kavo s prijatelji ali odpeljali partnerja na romantični izlet. Vam se bo po mislih podil ponedeljek in nedeljski večer.

Ko služba prevzame vajeti vašega življenja, je čas, da poskušate najti drugo. Ne bo lahko, vendar čim prej začnite delati na tem, da se izkopljete iz stresa.

Meditacija, joga, intenzivna vadba …

Znano je, da vadba sprošča in skrbi za boljše počutje. Zakaj ne bi poskusili z njo pregnati tesnobe? Izberite tisto aktivnost, v kateri najbolj uživate, od joge do intenzivnih vadb ali meditacije. V nedeljo vsaj nekaj časa posvetite vadbi in skušajte sprostiti telo ter um.

Če izberete meditacijo ali nekaj položajev joge, lahko to vključite v večerno rutino namesto televizije in brskanja po telefonu.

Imejte večerno rutino

Večerna rutina lahko telo in um pripravi na spanje ter vam pomaga zvečer, ko se običajno premetavate po postelji. Kaj naj vsebuje? Večerno rutino ustvarite tako, da vam bo pisana na kožo, saj jo boste radi izvajali. Naj bo sproščujoča, če se le da, izključite uporabo telefona, televizije in računalnika. Če boste imeli več časa, lahko dodate toplo penečo kopel, branje, raztezanje ali izvajanje joge, pogovor s partnerjem, kakšen sproščujoč hobi …

Ob ponedeljkih načrtujte nekaj dobrega

Veliko lažje boste legli v posteljo, če veste, da vas naslednji dan čaka nekaj dobrega. Zato ob ponedeljkih načrtujte izvajanje hobija, zmenek s prijatelji, kakšen družaben dogodek, slasten zajtrk, vadbo … Karkoli, kar vas veseli in imate radi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.