Kaj pomeni napis YKK na vaši zadrgi?

Navdih 26. Mar 202306:45 komentarja
zadrga
PROFIMEDIA

Zadrge so močno poenostavile naše življenje, zaradi njihove priročnosti pa jih najdemo na skoraj vseh kosih oblek. Pozorni opazovalec bo zaznal, da na marsikateri zadrgi z velikimi tiskanimi črkami piše YKK. Zakaj?

Napis YKK z velikimi tiskanimi črkami najdemo tako na zadrgah nahrbtnikov in torb kot na hlačah in drugih kosih oblačil. Vendar napis ne skriva posebne oznake ali kakšnega globljega pomena. Gre namreč le za podpis proizvajalca.

YKK je kratica japonskega podjetja “Yoshida Kogyo Kabushikikaisha”, ki proizvaja zadrge in zaponke za oblačila. Kot piše ameriški portal Insider, je podjetje leta 1934 ustanovil Tadao Jošida. Njegove zadrge so na trgu izjemno pogoste, saj jih uporablja kopica različnih proizvajalcev. Kot še piše Insider, naj bi bile zadrge podjetja YKK zelo kakovostne, zaradi česar naj bi jih letno izdelali in prodali kar sedem milijard.

Vendar ustanovitelj tega uspešnega japonskega podjetja zadrge ni izumil. To je namreč storil ameriški izumitelj Whitcomb L. Judson, ki je do odkritja prišel leta 1891. Tudi on je ustanovil svoje podjetje, ki zadrge izdeluje še danes, vendar to kljub tradiciji s prestola ni izrinilo YKK.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.